Akne na licu i telu – problem odraslih i mladih 

Zašto nastaju akne kod odraslih i mladih?

Pojava akni na licu i telu problem je kako odraslih, tako i mladih. Ovim postom želimo da Vam ukažemo na uzroke pojavi akni, kao pravilno lečenje i negu.

Pre svega, neophodno je da napomenemo da se ljudi rađaju sa već određenim brojem lojnih i znojnih žležda, te da je, dakle, genetika zaslužna za to da li ćemo i koliko aknoznu (i sa mitiserima i milijama) kožu imati.
Hidratacija tela, samim tim i kože je pravilo broj jedan, a odmah nakon nje ide pravilna nega kože.

Nečista koža, puna akni iliti bubuljica i mitisera (kao i milija – to su beli mitiseri, koji nemaju “čep” i ne mogu se iscediti klasičnom komedoekspresijom (ceđenjem) već uz pomoć specijalnih iglica), bilo da je na licu, dekolteu, ramenima ili leđima, veoma je neprijatna pojava, posebno kod mlađih osoba koje imaju prirodno mešovitu ili masnu kožu.

Problem počinje da se javlja tokom puberteta kada se aktiviraju hormoni, ali može da potraje veoma dugo, posebno ako se ne tretira pravilno, te nije redak slučaj da i osobe u tridesetim i četrdesetim godinama imaju akne.

Pojava akni i mitisera negativno utiče na psihički život osobe kod koje se javljaju, naročito ukoliko su akne u većem broju i gnojne.

Kako nastaju akne? Kako najbolje lečiti akne?

Osnovni uzrok akni je preosetljivost organizma na hormone, pa zbog toga lojne žlezde proizvode veću količinu loja za podmazivanje kože nego što je koži potrebno. Pored toga, dolazi do nagomilavanja izumrlih kožnih ćelija pored lojnih kanala, čime se zapušavaju kanali i stvaraju čepovi. Ispod čepova se stvara višak loja i samim tim uslovi za razvoj bakterija i širenje infekcije na okolno tkivo.

Na nastanak, intenzitet i dužinu trajanja akni dosta utiču: genetske predispozicije, loša ishrana, stres, neadekvatna kozmetička sredstva ili nuspojave nekih lekova (najčešće hormonskih).

  • Pojedini hormonski lekovi i kontraceptivna sredstva utiču na povećanje akni. Nasuprot tome, neki od hormonskih lekova i pojedina savremena kontraceptivna sredstva deluju protiv nastanka i razvijanja akni.
  • Kod žena je sklonost ka aknama različita u različitim godinama starosti, ali i u različitim fazama menstrualnog ciklusa.
  • Pojedini začini, ukoliko se koriste u većoj količini, negativno deluju na suvoću kože, kao i namirnice koje sadrže više joda (jodirana so).
  • Neka vrste deterdženata za pranje veša ili omekšivači za veš mogu takođe iritirajuće delovati na kožu i akne.
  • Jaki šamponi i masna sredstva za negu kože mogu sadržati hemijske supstance, koje pospešuju lučenje loja, iritiraju kožu i pomažu razvijanju akni.
  • Boravak u vlažnim, toplim i zagušljivim prostorijama pojačava lučenje znojnih žlezda, čime se ubzrava nastajanje akni.
  • Previše sunčanja i izlaganje jakim podnevnim ultravioletnim zracima veoma je štetno za kožu, a pogoduje razvoju akni.
  • Previše odeće, naročito leti, izaziva pojačano znojenje, onemogućava koži da diše i uzrokuje povećano stvaranje akni.
  • Hranu koja izaziva alergiju ili crvenilo treba izbegavati jer je to samo još jedan faktor koji pojačava akne.

Šta nikako ne treba raditi?

Pravilo broj jedan

Ne dirajte ništa sami, već prepustite lečenje akni iskusnim kozmetičarima.
Osobe sklone aknama, naročito mladi, teško odolevaju iskušenju da ne dodiruju ili da ne stiskakju bubuljice. Bubuljice ne treba dodirivati, a posebno ih ne treba cediti (stiskati ili bosti iglom) pošto se onda stvaraju ožiljci i vrši inficiranje. Ukoliko se nešto radi sa većim (gnojnim) bubuljicama, potrebna je maksimalna higijena i dezinfekcija.
Kozmetički preparati kao što su masne kreme za kožu, masne kreme za lice i puderi mogu dodatno zapušiti pore i uticati na ubrzano stvaranje akni.

Šta je neophodno raditi?

Prvi korak:

Budite rešeni da izlečite svoju kožu sa spoznajom da to podrazumeva dosta discipline i strpljenja i pozovite Studio Namaste kako bi zakazali svoj prvi pregled.
Možemo sa ponosnom da se pohvalimo da veoma uspešno rešavamo problem akni bilo da su na licu, vratu, dekolteu, ramenima ili leđima. Studio Namaste koristi isključivo organsku kozmetiku i neinvazivne tretmane, tako da u ovom slučaju možemo Vam preporučiti tretman Acne Control organske kozmetike Thalion, kao i Jet Peel tretman za akne.

Acne Control tretman je specifičan po tome što da ne samo da čisti, umiruje, leči i otklanja akne, već detektuje i tretira same uzročnike ove neprijatne pojave, te sprečava ponovono poljavljivanje.

JetPeel tretman za akne će Vas potpuno oduševiti budući da uz pomoć specijane kanile direktno u kožu i njenu dubinu do 5mm prodiru različiti lekoviti preparati. Tretman je potpuno bezbolan, bez neželjenih efekata, a rezultat je vidljiv odmah nakon prvog tretmana.

Napomena:

Letu se bliži kraj, te ukoliko ste puno vremena provodili na Suncu, znajte da se na Vašoj koži stvorio jedan (nevidljivi) film koji je začepio pore, te naizgled lice je lepo i negovano, ali negativna strana intenzivnog sunčanja dovodi do toga da koža na jesen bukne jer sve ono što je začepljeno filmom izlazi na površinu, te se onda pojavljuje more akni i mitisera. S tim u vezi, neophodno je da što pre zakažete tretman lica koji će podrazumevati čišćenje zapušenih pora. Ukoliko imate problematično lice, takođe nam se možete obratiti jer uz sve naše savete i tretmane, rezultat je zagarantovan.

Imajte lepo i čisto lice i zakažite svoj prvi tretman u Studiju Namaste već sada!

Recommend
Share
Tagged in