Detoksikacija organizma

Detoksikacija organizma je postupak eliminacije štetnih supstanci iz našeg tela. Naš organizam samostalno sprovodi ovaj proces putem različitih fizioloških mehanizama, ali sposobnost tela da se suoči sa toksinima može varirati među pojedincima. Postoje različiti načini podrške prirodnoj sposobnosti tela da se izbori sa toksinima koji ne podrazumevaju upitne „detoks“ proizvode koji često nisu naučno podržani.

Šta su toksini?

Ove supstance imaju potencijal da izazovu negativne reakcije u našem telu, nanoseći štetu ćelijama, tkivima i funkcijama organizma. Svedoci smo sve veće izloženosti veštačkim toksinima iz okruženja, na koje naš organizam prirodno nije adaptiran. S druge strane, efikasnost našeg prirodnog odbrambenog sistema je usko povezana s našim životnim stilom.

Donosimo vam različite načine da podržite optimalno funkcionisanje svog tela:

Zdrava ishrana

Preteran unos šećera i procesirana hrana ometaju optimalan rad organa koji su zaduženi za detoksikaciju, kao što su jetra i bubrezi.

Ishrana koja je bogata voćem, povrćem, integralnim žitaricama, vlaknima i proteinima pomaže organizmu da dobije potrebne hranljive materije za optimalno funkcionisanje. Ove namirnice sadrže i mnoštvo antioksidanasa koji neutralizuju slobodne radikale.

Što se tiče alkohola, značajan deo njegovog metabolizma, preko 90%, se odvija u jetri, što može negativno uticati na njen rad i funkciju. Stoga, važno je ograničiti unos alkohola kako bismo očuvali njeno zdravlje.

Dovoljan unos tečnosti

Voda ima ključnu ulogu u raznim fiziološkim procesima, uključujući uklanjanje otpadnih produkata iz tela. Adekvatan unos vode, minimalno 2 litra dnevno podržava hidrataciju, olakšava apsorpciju hranljivih materija i podržava zdrav rad bubrega.

Fizička aktivnost

Redovna fizička aktivnost podstiče znojenje i poboljšava cirkulaciju, a pritom doprinosi i celokupnom zdravlju tela. Na ovaj način se podstiče rad limfnog sistema i detoksikacija. Preporučujemo da pronađete oblik fizičke aktivnosti u kome uživate i koji će ući u vaše svakodnevne navike, bilo da je to šetnja, trening snage, planinarenje i slično.

Redovna fizička aktivnost podstiče proces znojenja, poboljšava cirkulaciju i doprinosi opštem zdravlju tela. Aktivnost stimuliše funkcionisanje limfnog sistema, igrajući ključnu ulogu u procesu detoksikacije. Važno je pronaći oblik fizičke aktivnosti u kome uživate i koji možete uključiti u svoju svakodnevnicu, bilo da je to šetnja, trening snage, planinarenje ili nešto drugo.

Pored toga, redovna fizička aktivnost pomaže u smanjenju nivoa stresa, što ima pozitivan uticaj na imunološki sistem.

Detox tretmani u Studiu Namaste

Još jedan odličan način da detoksikujete telo jesu posebni tretmani poput „Detox & Antistress“ tretmana sa aromatičnim blatom koji se bazira na mineralima vulkanske magme i eteričnim uljem bora koji stimulišu cirkulaciju i opuštaju mišiće. Ili ako želite holističko iskustvo, preporučujemo „Detox Ritual“ u trejanju od 90 minuta sa specijalnom masažom prilikom koje se koristi piling na bazi morske soli, a potom se nanosi hladan gel za podsticanje mikrocirkulacije i izbacivanje toksina.

Pronađite nas na adresi Hadži Milentijeva 32/1, Beograd i zakažite svoj termin pozivom na brojeve 011/409-56-49, 069/265-64-99, 069/555-40-80. Ponudu tretmana možete pogledati OVDE.

Recommend
Share
Tagged in