Bez Bora u treći milenijum

Savremene tehnologije ne prestaju da nas zadivljuju postignućima na polju korektivne nege, a ono najbolje što su nam one donele jesu aparati kojima se mogu postići efekti za kakve je ranije trebalo ići pod nož.
Sa Zoricom Milošević, vlasnicom studija za negu lica i tela Namaste, razgovarali smo o tretmanima koji su upravo prozvani zlatnim standardima nehirurških intervencija.

Ona za Bazar kaže da su neinvazivni tretmani budućnosti, pomoću kojih bez perioda oporavka postižemo odlične rezultate, takođe otkrila je i šta je najviše doprinelo njenoj lepoti, savršenoj figuri i pozitivnom stavu prema životu

  • Piše GORDANA MAŠIĆ
  • Foto JOVANA BOŽIĆ
  • Šminka ANJA NEDELJKOVIĆ
  • Frizura STUDIO LINEA
  • Mesto snimanja CROWN PLAZA

Zorica Milošević pripada onim ženama za koje se s pravom može reći da su uspešne, a da svoj uspeh duguju predanom radu, upornosti i, pre svega
ogromnoj ljubavi za ono što rade. Ova harizmatična dama, dobitnica nagrade Žena godine za 21. vek, otvorena je i nasmejana, vrlo pristupačna i stručna. Njeno ime je već dve decenije poznato na domaćoj, ali i međunarodnoj javnoj sceni. Uspostavlja kriterijume i pomera granice kvaliteta i autentičnosti, neprestano koketirajući sa izazovima.
Sa 24 godine je diplomirala na Ekonomskom fakultetu, ali umesto da se zaposli u banci, ili nekoj drugoj finansijskoj instituciji, firmi, Zorica je rešila da pokrene privatni biznis.

Gradila je svoj poslovni život na raznim poljima: od programiranja, izdavaštva do lepote. Studio Namaste je otvorila 2015. godine, sa idejom da neguje svoje klijente na potpuno prirodan, neinvazivan način, a sa rezultatima približno plastičnoj hirurgiji. „Dobro poznato uverenje da se za lepotu treba pomučiti, u dvadeset prvom veku definitivno više ne važi. Na polju estetskih korekcija za to su najviše zaslužni aparati nove generacije koji su ženama omogućili ono o čemu su ranije mogle samo da sanjaju – gubitak značajnog viška kilograma, ali i uklanjanje neuglednog celulita, opuštene kože, dubokih bora i ostalih znakova starenja na potpuno bezbolan i neinvazivan način“ – kaže Bazarova sagovornica. Po njenom izgledu se se trudila da bude drugačija od ostalih, priznaje činila je to stalno tragajući za lepotom kao individualnom i specifičnom, jer „svaki klijent ima unikatnu individualnost i lepotu i kao takve moraju se sačuvati“ – kaže.

Krajem dvedesetih, pojavio se prvi filer sa stabilizovanom hijaluronskom kiselinom Restylane. Šta bi se tim revolucionarnim otrićem u svetu podmlađivanja bez hirurgije, danas moglo uporediti?

Slobodno mogu reći da su takvu vrstu revolucije napraviliaparati nove generacije, kojima se naš studio može pohvaliti, to je najpre JetPeel i Renew Lift, kao i ultrazvučni laseri, čiji su rezultati zaista veoma slični efiktima koji se mogu dobiti posle intervencije kod hirurga plastičara.

Reč je o aparatima koji izuzetno dobro odrade proces podmlađivanja kože i aktiviranja kolagena, kojim se postiže zatezanje kože, da slobodno mogu reći da su moj favorit. Efekti su gotovo fascinantni, i to posle samo jednog tretmana. Koža se podmladi i izgleda zategnuto, ali i zdravo, što je najvažnije. U našem studiju se mogu uraditi tretmani za zatezanje tela, topljenje masnih naslaga, podmlađivanja sa najnovijim revolucionarnim aparatima kao što su, pored pomenutih i Pureflow, Endosfera, EmBody,Med2Contour, Inspira Med Mesojet, IndibaActiv– kojim se postiže oporavak mišića, taj apart se koristi kao vid fizikalne medicine. To je aparat kojim se postiže oporavak celog lica, ali i kože vrata i dekoltea (7 puta brže oporavlja telo od bilo kog drugog fizikalnog tretmana).

Tu su i bioserumi i mezoterapije, koja zamenjuje svaki vid invazivne terapije.
Sve ono što se postiže metodom iglica, ja u svom studiju postižem koristeći aparate koji potpuno neinvazivnom metodom daju isti efekat – mlaznim sistemom. Formula je u stvari u mlaznici, koja je inače jaka, duva 200 metara u sekundi i na taj način postiže da do 4,5 milimetara dubinski ishidrira kožu.

Za dehidriranu kožu, od izuzetne važnosti je piling. Može li se ovaj proces primenjivati tokom cele godine, bez narušavanja barijere kože?

Da, može se praktikovati tokom cele godine, čak i leti. Mrtve ćelije na koži kvare njen izgled – pogoršavaju ten, usporavaju prodor hranljivih sastojaka u dublje slojeve epidermisa i smanjuju tonus kože. Hemijski piling predstavlja proceduru uklanjanja površinskog sloja epiderma. Na taj način se dubinski čisti pore, uspostavlja seboregulaciju, popravlja teksturu kože i podstiče sintezukolagena u dubljim slojevima kože. IndibaActiv aparatom seradi linfna drenaža, opuštamo lice, zatim otvaramo limfu,a potom se rade masaže i na kraju piling kože, nekom od kiselina: glikovnom, salicilnom, mandeličnom, mlečnom ili laktičnom, piruvičnom ili grožđanom, retinoičnom, limunskom, salicilnom… Sve se to prilagođava godišnjem dobu. Kada se uradi piling koji je jako bitan, jer kožu dubinski očisti, ispilinguje, onda pristupamo primeni seruma. Serumi se isto tako nanose mlaznicom, koja je inače jako bitna.

Kada se koža zatvori svim tim serumima – zatvaramo je kremama. Ako je ovakva temperatura kao što je to sada, tokom leta (30+ stepeni C), važno je primeniti i PH zaštitni faktor, kako bi koža bila potpuno zaštićena i, kako ne bi došlo do stvaranja fleka na koži.

Mi žene umemo da budemo jako samokritične i verujem da nećete naići na damu koja je u potpunosti zadovoljna svojim izgledom. Šta ženama najčešće smeta kada se pogledaju u ogledalo, šta je ono što bi eventualno popravile Takozvani supermodel look – puna usta, naglašene jagodice i naglašena brada – to je ono što mi ne preporučujemo. Svakako da je najbolji individualni pristup svakom licu. Naš akcenat je na prirodnom izgledu.
Ono što primećujem kada je reč o mojim klijentima, kao i ono na šta mi se žene žale, jeste napre umor. Deluju prilično umorno; vidno su im naglašeni podočnjaci, koža im je nekako siva, nema sjaja i živosti. Kada je koža u tom stanju, pojavljuju se i bore, jer koža deluje isušeno. A u slučaju da je koža masna ili mešovita, vidan je visok sjaj kože, te imaju osećaj da su stalno masne.

Kada treba početi sa tretmanima?

Za svakoga je to individualno, za početak genetika igra veoma veliku ulogu u izgledu i kvalitetu kože, kao i mogućnost za uspešan poduhvat. Prvi znaci starenja počinju oko 25. godine, a od 45. zbog hormonskog disbalansa, koža počinje naglo da stari, jer nije u mogućnosti da proizdovi kolagen i elastin. Tako da postaje tanja, opuđtenija, javljaju se bore i druge promene. Prirodno starenje koće je neizbežno, jer mi starimo i spolja, ali i iznutra, ali ovo spoljašnje nam uglavnom više smeta.

Smatram da ne treba uzimati dobru genetiku zdravo za gotovo, treba se aktivno brinuti o svojoj koži od same mladosti kako biste održali taj kvalitet koji ste nasledili. Nikada nije prerano da se dođe na konsultacije, kako bi se napravio plan i došlo do najboljeg rešenja. Osoba koja razmišlja o sopstvenom izgledu, trebala bi redovno ili onoliko koliko je u mogućnosti, da posećuje neki od antiejing centara ili studija. Da upoznavanjem sa programima i izborom tretmana, učini nešto što je najbolje za sebe. Primena bilo kog antiejdžing tretmana, doprinosi obnovi životne energije i vraća nam tako neophodno samopouzdanje.

Kakvu kozmetiku preporučujete?

Tretmani tela koje radimo isključivo su bazirani na organskoj kozmetici, kao što su alge iz mora, i 100% serumima, kao što su zelena kafa, kavijar, biserne perle, organsko blato sa borovim iglicama. Radimo sa organskom kozmetikom, ali i sa medicinskom kozmetikom za lečenje i popravljanje odeređenih stanja kože. Veoma je važno da se svaka kozmetika testira na koži.
U vašem studiju postoji i jedan sasvim specifičan aparat koji se koristi za oporavak sportista. Recite nam nešto o tome? U pravu ste, reč je o PureFlow – aparatu namanjenom poboljšanju performansi i opšteg zdravlja celog organizma.

Prošle godine sam u svom asortimanu uvela i taj aparat. To je fascinantan aparat koji radi oporavak kompletnog organizma. Znači, radi detoks, oporavak celog organizma. S njim radimo i programe mršavljenja, kao i programe oporavka sportista, jer od izuzetne je važnosti ubrzati oporavak nakon napornih treninga ili takmičenja. Pored programa za sportiste, postoje i programi za opšte zdravlje – mišiće, otklanjanje umora, stresa i nesanice, antiageing, detoks i mnoge druge. Kod sportista koji koriste PureFlow količina tretmana može da bude i do 70, jer ovi tretmani se rade na dnevnom nivou, čak i dva do tri puta dnevno.

Možemo da garantujemo da nikad neće doći do povreda kod sportista, što je jako važno kod onih koji se bave profesionalnim sportom, a to je nešto što je najbitnije svakom klubu, a i sportisti lično – da se ne povredi i da može što duže da izlazi na teren. Efekti ovog tretmana su višestruki, telo je mirnije, jer se otklanjaju posledice stresa, zdravije je, ne oseća se umor, a samim tim se jača i svakodnevna koncentracija.

Koža mora da bude zdrava iznutra, da bi bila lepa spolja. Koliko je u tom smislu važna ishrana? O čemu posebno treba voditi računa tokom ovih letnjih meseci?

Koža mora da izgleda lepo, odnosno najpre unutrašnjiorgani moraju da se neguju. Pre svega moramo da shvatimo da je jako bitno da se zdravo hranimo.Trebalo bi da naučimo da razlikujemo kisele i bazne namirnice, što nije uvek jednostano. Izuzetno je korisno planiranje obroka unapred, na dnevnom i nedeljnom nivou. Što više barenog povrća na pari, salate, ribe, meso samo jednom nedeljno. Što češće treba jesti supu. Takođe, trebalo bi da vodimo računa o količini vode koju unosimo u organizam. Voda je ključna.

Ona je izvor zdravlja. Koža zahteva posebnu pažnju tokom cele godine, ali u toku leta dolazi do pojačanog znojenja, tako da koža gubi vlažnost i sjaj pa je neophodna dodatna hidratacija.
U našem studiju nudimo našim klijentima brojne procedure kojima možemo pripremiti svoju kožu za letovanje, ali i regenerisati je posle leta.

Za one koji se ne pridržavaju ovih uputstava, postoji li neki tretman za brzo mršavljenje?

Pa, da, mi smo narod koji je tako navikao – dolaze mi klijenti u pet do dvanaest, sa željom da postignu brze rezultate, bilo da je reč o tretmanima za uklanjanje celulita, ili onih koji se primenjuju kada je reč o mršavljenju. To je greška, jer taj neki jo-jo efekat je prisutan. Preko cele godine treba voditi računa o svom telu, odnosno to je celoživotni zadatak. Znam samo da je moj frizer Jova Radivojević, jednom davno rekao: „Umrećete debele i gladne“- (smeh…) misleći na to da stalno vodimo računa šta jedemo, a redovno imamo problemasa kilažom.

Znači, mi moramo da shvatimo da promena ishrane mora da nam bude na prvom mestu, kako leti tako i zimi. Prokrvljenost kože je najvažnija, tako nećemo imati ni celulit, a ni višak masnoće. U tom smislu, laserski tretnami mogu se primeniti preventivno i kod onih dama koje nemaju problem viška kilograma, jer pored onihspoljašnjih promena na telu, omogućavaju uspešnu limfnu drenažu, uspostavljaju optimalnu cirkulaciju i stimulišu fibroblaste.

Žene u zrelim godinama žele da se oslobode finih linija i bora, hiperpigmentacija, nedostatka tonusa i volumena. Do kojih se godina mogu koristiti antiejdžing i estetske procedure?

U principu, kod mladih sve to brže ide, jer kod njih metabolizam drugačije
funkcioniše, nego kod onih dama koje imaju 40 i više godina.
Jednostano, kod mladih ljudi metabolizam je ubrzaniji. Do tridetsete godine obnavljanje kože se odvija dosta brže, što osigurava njenu elastičnost i zdrav izgled. Nakon trideste procesi se usporavaju, usled čega se smanjuje debljina dermisa, a kolagen i elastin se proizvode u manjim količinama što dovodi do prvih znakova starenja.

Naravno da gornja granica ne postoji, ali sve prethodno pomenuto se mora imati u vidu. Odaću vam jednu tajnu, naime, nailazim na jedno otkriće, a to je da mnogo manje i slabije efekte imamo kod osoba koje su vegetarijanci i vegani. Sve više susrećem klijenata koji se javno izjašnjavaju da kao vegani, ne jedu meso, kažu da im ono smrdi i da je kao takvo neprihvatljivo u njihovom meniju. Mislim da je to greška. Naravno, ja nisam neko ko će nekome da određuje šta će da jede, ali ako su naučnici i doktori, došli do zaključka da mi, ljudi nismo bića koja ne bi trebala da jedu meso. Mislim da je takav jedan savet sa stučnjakom neophodan pre odluke da se meso izbaci iz upotrebe. Treba proveriti šta je zaista potrebno našem organizmu da bi on funkcionisao zdravo. Mi u studiju Namaste imamo analizu telomera i analizu DNK, tako da uvek možemo da uradimo nutrigenetiku i da vidimo od čeka i kako je satkano naše telo.

Priznanja prijaju, ali ni približno kao osećaj sreće koji pružaju pacijenti svaki put kada iz vaše poliklinike izađu nasmejani i puni samopouzdanja?

Mene ovaj posao posebno čini srećnom, zato što volim ljude. Volim da radim s ljudima, jer ja sam osoba koja ide ka ljudima, a ne od ljudi. Jako puno pomažem ljudima, volim da izađem u susret svakom svom klijentu, prijatelju i drugarici. Srećna sam kad vidim sreću na drugima. Kada drugi nisu srećni, nemožeš biti ni ti.

Recommend
Share
Tagged in