Ishrana i izgled kože

Iako su dobra skincare rutina i redovni tretmani kod kozmetičara bitni za dobar izgled vaše kože, oni ne mogu zameniti dobru negu iznutra. Brojna istraživanja su dokazala da postoji jaka korelacija između ishrane i zdravog izgleda kože.

Kako ishrana utiče na izgled kože?

Digestivni sistem igra ključnu ulogu u preradi i apsorpciji hranljivih materija iz hrane koju jedemo, a one direktno utiču na zdravlje i izgled kože. Na primer, određene namirnice mogu izazvati upalu u telu što može dovesti do različitih stanja kože poput ekcema, psorijaze, rozacee ili akni.

Nasuprot tome, hrana bogata vlaknima, probioticima, prebioticima, vitaminima i antioksidansima ima antiinflamatorno delovanje i može pomoći u borbi protiv ovih stanja i generalno poboljšati izgled.

Kako biste obezbedili neophodne hranljive materije svom organizmu, preporučujemo da u svoju ishranu uključite što više kvalitetnih i neprerađenih namirnica koje sadrže sastojke neophodne za zdravo funkcionisanje organizma.

Zdrava hrana bogata vitaminima

Omega-3 masne kiseline

Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama poboljšava nivo holesterola, bori se sa inflamacijama u organizmu i pomaže da se očuva nivo kolagena u koži. Neke od namirnica bogate ovim sastojkom su laneno i čia seme, orašasti plodovi poput oraha i badema, soja i neke vrsta riba poput sardina, haringe, tunjevine i lososa.

Vitamin C

Sigurno ste više puta čuli za primenu ovog vitamina u proizvodima za negu kože i tretmanima. Njegova konzumacija putem hrane ne donosi ništa manje rezultate. Vitamin C pomaže u borbi protiv slobodnih radikala i prevremenom starenju kože, a najviše ga sadrže citrusna voća, paprika, brokoli, jagode i kivi.

Vitamin E

Još jedan vitamin koji je ključan u borbi protiv oksidativnog stresa i foto-starenja. Kako biste uneli dovoljnu količinu, neophodno je da jedete avokado, lešnike, bademe i druge orašaste plodove.

Polifenoli – moćni sastojci u službi zdrave kože

Polifenoli su moćni antioksidansi koji se nalaze u mnogim namirnicama biljnog porekla poput voća jarkih boja (jagode, borovnice, kupine, grožđe i citrusi), mnoga povrća (spanać, luk, paradajz, paprike, brokoli i kelj), mahunarke, orašasti plodovi i semenke, čajevi i crna čokolada.
Za dnevnu dozu ovog sastojka, možete zameniti kafu šoljom crnog i zelenog čaja, ili se zasladiti kvalitetnom crnom čokoladom.

Iako je ishrana bitna za lepu kožu, neophodno je uzeti u obzir i druge faktore, poput genetike, fizičke aktivnosti, zaštite kože od sunca i rutinu nege.

Promenite svoje svakodnevne navike i izaberite kvalitetne namirnice kako biste se uverili u pozitivne efekte zdrave ishrane na kožu. Za dodatnu podršku u nezi kože, možete se obratiti stručnjacima iz Studia Namaste.

Pronađite nas na adresi Hadži Milentijeva 32/1, Beograd i zakažite svoj termin pozivom na brojeve 011/409-56-49, 069/265-64-99, 069/555-40-80. Ponudu tretmana možete pogledati OVDE.

Recommend
Share
Tagged in