Razlika između jutarnje i večernje rutine nege

Dermatološke studije potvrđuju ono što je svima jasno – dobra jutarnja i večernja rutina nege pola je posla u borbi protiv znakova starenja i održavanja kože zdravom. U kombinaciji sa tretmanima, ali i zdravim načinom života – vežbanjem i ishranom, garantuje da ćete je dugo održati vitalnom i učiniti je otpornom na štetne uticaje iz spoljašnje okoline.

Jutarnja i večernja rutina nege se moraju razlikovati zbog uticaja kojima je koža izložena tokom dana i noći. Ovo ne podrazumeva upotrebu skupih preparata, već onih namenjenih vašim potrebama i tipu kože, kao i perioda dana kad se upotrebljavaju.

Kako jutarnja rutina treba da izgleda?

Jutarnja nega treba da pripremi kožu za sve izazove koji je čekaju u toku dana. Takođe, ukoliko nanosite šminku, morate napraviti dobru „podlogu“ kako bi šminka bila postojana, a koža ostala neopterećena. Pravi odabir proizvoda, ali i raspored upotrebe, obezbediće maksimalan efekat svih sastojaka. Pa, kako zapravo jutarnja nega treba da izgleda?

 • Pre svega neophodna je upotreba dobrog čistača za lice koji vam neće osušiti kožu ili izazvati neke druge probleme.
 • Upotreba tonika je opciona, ali se savetuje kako bi se koži vratila ph vrednost. Ovaj korak se može zameniti i upotrebom esencije koje imaju jake sastojke za hidrataciju.
 • Upotreba seruma se može uključiti i u dnevnu i večernju rutinu. Međutim, preporuka je da se ipak ostavi pred spavanje, pogotovo ako se koriste serumi za vitaminom C koji može izazvati pojavu flekica ukoliko se ne koristi spf.
 • Okoloočna regija zahteva posebnu pažnju zbog toga što je koža ovde najtanja. Postoje različite vrste krema namenjene ovom delu lica, te će neke od njih ciljano delovati na podočnjake, dok će neke uticati na smanjenje sitnih bora. Sve u svemu, hidratacija ove regije je najvažnija.
 • Upotreba dnevne kreme je obavezan korak u jutarnjoj rutini. Ne samo da će obezbediti dovoljnu vlažnost kože, već će uticati i na promene i obezbediti dovoljnu zaštitu.
 • Zaštita od sunca obavezan je završni korak.

Kako izgleda večernja nega kože?

Večernja nega treba da dobro očisti i nahrani kožu. S obzirom da se koža preko noći regeniriše nemojte je opterećivati velikom količinom proizvoda, ali možete uključiti dodatne serume i kreme koje će kožu pripremiti za sledeći dan.

 • Prvi korak je upotreba čistača za lice. Preporučuje se dvosturko čišćenje uljanim čistačem koji će skinuti sve ostatke šminke i nečistoće, zatim onim koji stalno upotrebljavate kako bi u potpunosti očistiti kožu.
 • U noćnoj nezi preporučuje se upotreba seruma. Koristi hidratantne serume, one na bazi hijaluronske kiseline ili nijacinamida.
 • Ova rutina zahteva i nanošenje okoloočne kreme koja može biti ista kao u dnevnoj rutini.
 • Noćna krema treba biti fokusirana na hidrataciju i nikako ne treba biti teška da bi koža mogla nesmetano da diše.
 • U noćnu negu možete uključiti i upotrebu nekih aktivnih sastojaka poput retinola, odnosno onih sastojaka koji su fotosenzitivni.

Ove rutine mogu uključivati i dodatne korake poput nanošenja maske ili ulja za lice. Svakako, idealan recept za negu je pratiti stanje i potrebe kože koje će vas dovesti do njenog savršenog izgleda i održati mladolikost.

Pronađite nas na adresi Hadži Milentijeva 32/1, Beograd i zakažite svoj termin pozivom na brojeve 011/409-56-49, 069/265-64-99, 069/555-40-80. Ponudu tretmana možete pogledati OVDE.

Recommend
Share
Tagged in