Kako genetika utiče na gojaznost i celulit?

Da li genetika utiče na gojaznost i pojavu celulita pitanje je o kojem se dosta raspravlja. Sa jedne strane, poznajemo osobe koje su vitke uprkos nezdravom načinu života, zatim mršave osobe sa puno celulita, a sa druge strane i one koji ceo život vode bitku sa kilogramima i kod kojih se svaki gram viška momentalno primećuje. Koliko je i da li je uopšte genetika zaslužna za to?

Stručnjaci slikovito kažu: “Bezbroj je odgovora, ali svi se mogu sažeti na razloge biološke i one druge, ekološke prirode!” Na primer, osoba koja ima veliki višak kilograma, dakle ima 35% više od idealne telesne težine, nosi gen koji “mami” debljinu ako se za to pruži prilika.

Velika ponuda brze hrane i bezalkoholnih pića koja su puna šećera, kao i relativno ograničeno kretanje, učiniće da se višak kilograma nagomila.
Gojaznost prati još jedna neugodna pojava, a to je celulit koji je posebno vidljiv u letnjem period. Zato je važno napraviti trajnu promenu.

Pojavi celulita pogoduje niz i faktora kao što su:

 • specifičnost fizioloških procesa vezanih uz pubertet
 • trudnoća i klimaks
 • hormonski poremećaji
 • prekomerna težina
 • neuravnotežena ishrana
 • nedostatak fizičke aktivnosti
 • pušenje i konzumiranje alkohola
 • preuska odeća
 • loša cirkulacija
 • probavni poremećaji
 • stres

Za početak se moramo upoznati sa problemom kako bismo se mogli što bolje suprostaviti i primeniti što bolje metode. Celulit nije estetski, već i zdravstveni problem. Mnoge žene često nisu svesne da je celulit uzrok mnogih poremećaja kao što su oticanje nogu i ruku, osećaju težine, bolovi u kičmi i zglobovima, česti kožni podlivi i umor.

Poremećena ravnoteža između stvaranja i oslobađanja zaliha masnoća dovodi do povećavanja masnih ćelija.
U normalnom stanju njihova je razmera 1-2 mm, a kad je tkivo zahvaćeno celulitom, mogu se povećati i do 10 puta.
Kod celulita se povećava i njihova sposobnost skupljanja šećera, pri čemu glukoza deluje na povećanje čvrstoće vezivnih vlakana, koja vremenom sve više otvrdnjavaju i umnožavaju se, a masne ćelije ostaju zarobljene unutar njih.
Zbog toga površina kože počinje da izgleda poput i narandžine kore. U ovakvoj sredini venski sistem više ne može normalno da obavlja svoju ulogu, a loša i prokrvljenost rezultuje zadržavanjem vode i toksina. Upravo te naslage tvore celulit.

Više od 80% žena starijih od 20 godina ima celulit, tj. difuznu upalu vezivnog tkiva.

Sa medicinskog stanovišta još uvek se ne zna sasvim i tačno zašto i vrlo mlade i vitke devojke imaju celulit. Pretpostavlja se da to možda ima veze sa nasleđenom slabošću vezivnog tkiva kao i sa viškom estrogena.
Osim ovoga, nastanku celulita pridonose i smanjena funkcija jetre, napetost i zamor čije delovanje dovodi do razaranja vezivnog tkiva koje onda ne može na pravilan način da odstrani toksine iz tela.

Stres je veliki neprijatelj tela. Uzrokuju ga stanja u kojima se manifestuju mržnja, ljutnja, frustracija, buka itd. U organizmu tada dolazi do povećane količine šećera u krvi, masnoća i adrenalina (hormon nadbubrežnih žlezda), povećava se krvni pritisak, sužavaju se vene, i povećano se luči želudačna kiselina i dolazi do intenzivnog mišićnog naprezanja. Produženim delovanjem tih simptoma dolazi do višestrukih poremećaja u organizmu, koji između ostalih, dovode i do stvaranja celulita.

Loše držanje, pogotovo ono prilikom sedenja, pogoduje stvaranju celulita, jer omlohavljuje mišićno, vezivno i potporno tkivo. Leđa bi trebala da budu naslonjena, noge jedna uz drugu, a nikako prekrštene, jer se tako onemogućava protok krvi i podstiče stvaranje celulita i bolesti proširenih vena. Izbegavajte i usko rublje, samostojeće čarape, uske pantalone i visoke potpetice jer ometaju cirkulaciju.

Genetika možda najviše određuje telesne predispozicije svake osobe i zbog toga već unapred možete da naslutite šta vas očekuje po pitanju telesne težine tj. da li ćete biti skloni gojaznosti i nastanku celulita. Nasledni faktori određuju mesto i broj masnih ćelija koje se stvaraju do puberteta. Nakon toga njihov je broj i raspored konačan, a ishranom delujemo samo na povećanje ili smanjenje njihovog obima. No, poznavajući svoje telo i predispozicije, možemo preventivno delovati na svoje slabe tačke.

Da li uopšte imate celulit ili koliko ga imate, najbolje ćete proveriti na dva načina:

Stisnite kažiprstom i palcem deo bedra. Ako je, nakon i što ste uklonile prste efekt narandžne kore odmah nestao, vaš je celulit još u i ranoj fazi. Ako se zadržao, već je u naprednoj fazi.

Stanite direktno ispod jakog svetla, najbolje reflektora usmerenog prema dole. Zbog vertikalnog širenja svetlosti svaka neravnina koju čini celulit na koži stvaraće senku i moćićete savršeno da vidite koliko je velik ili mali vaš problem. Rezultatom ovog načina testiranja mnoge žene će i biti neugodno iznenađenje, čak i one koje misle da ih celulit još uvek ne muči.
No, nemojte da se obeshrabrite. Bavimo se ovom temom kako bi vam odraz u ogledalu ponovno izmamio osmeh na lice.

Nakupljanje celulita je spor proces i odvija se kroz 4 stepena:

1.stepen: javlja se kod vrlo malo osoba, a čini ga nakupljena tečnost sastavljena od vode i masnoće koje se zadržavaju u tkivima. Takav celulit nije bolan.
2.stepen: karakteriše ga oslabljeni krvotok zbog čega se u tkivu uz celulit stvaraju nakupljene masne ćelije. Ako se taj deo tela pritisne, ostaje otisak ruke, ali se bol još uvek ne osjeća.
3.stepen: odlikuje se povećanjem tvrdog tkiva i masnoća koje sprečavaju cirkulaciju. Kod ovog stupnja celulita tipična je koža koja nalikuje narandžinoj kori, a oseća se i određena bol na dodir.
4.stepen: tipičan je po vidljivo udubljenoj površini kože, a na dodir ruke mogu se osetiti tvrde nakupine celulita koje su izrazito bolne. Često dolazi do potpunog poremećaja cirkulacije, pa se taj oblik i najteže leči.

Tretmani Studija Namaste u borbi protiv celulita daju neverovatne rezultate, a neke od veoma efikasnih tretmana koje Vam možemo ponuditi su:

 • Endosfera
 • Thalion 3 D
 • Zelena kafa
 • Vacuslim 48
 • Body Former
 • Maderoterapija
 • Mesojet
 • Indiba Activ
Recommend
Share
Tagged in