Kako stres utiče na kožu?

„Šta ti je na srcu – to ti je na licu“. Um i koža povezani su na više nivoa, te da li znate kako stres utiče na kožu? Mnogo nervih završetaka povezano je sa kožom pa kada naše emocije “prorade”, mogu se videti promene na koži, ali stres i nezadovoljstvo često utiču i na probavni sistem.

Sa stresnim situacijama suočavamo se skoro na dnevnom nivou. Primećujemo svi da nam se lice izmeni usled stresa jer manje spavamo, nemamo dovoljno koncentracije, a kožne bolesti pod stresom bujaju!

Dugotrajna izloženost stresu može dovesti do različitih zdravstvenih tegoba, poput ubrzanog disanja, sužavanja arterija, a samim tim srčanog i moždanog udara. Utiče i na imunitet, te je nekada potrebno duže vreme da se organizam posle takvog stanja oporavi.

Uticaj stresa na kožu:

Ukoliko ste pod jakim stresom vaša koža će prva reagovati, dosta ranije nego što ćete dobiti neke zdravstvene tegobe, i to jer je koža najveći organ kojeg viđate svaki dan i na kojem simptome ne možete olako ignorisati.

Stres utiče na spoljašnju barijeru naše kože koja se sastoji od usko povezanih epidermalnih ćelija. Ta barijera čuva kožu da bude kvalitetno hidratirana, ali i dopušta molekulima iz preparata da ulaze u kožu i tako tretiraju kožne probleme. Kada tu barijeru stres „sruši“, koža se ne može da se brani kao što je mogla do tada, pa sve povrede teže zarastaju, nastaju novi problemi sa kožom, a postojeći se uvećavaju.

Uz to što stres uništava barijeru kože, takođe osobe pod stresom luče hormon kortizol, koji podstiče lučenje masnoće kože.

Stres na koži prouzrokuje:

Akne

Stres se prvo vidi na vašem licu, a smatra se da je razlog tome pojačano lučenje sebuma kojeg izlučuju lojne žlezde, a koji mogu začepljuje pore i time podstiče pojavu aknu. Najčešće osobe pod stresom koje imaju akne tada padaju u začarani krug, jer u tom stanju nervoze padaju u iskušenje i sami izigravaju kozmetičara. Naš savet: brigu o licu i aknama prepustite Studiju Namaste ?

Osip

Zbog stresa na koži se može pojaviti crvenilo u kombinaciji s crvenim tačkicama (osipom), najčešće na leđima, ramenima i bedrima. Situaciju dodatno pogoršava nervoza i neretki svrab.

Sporo zarastanje rana

Kao što smo već naveli, stres uništava zaštitnu barijeru kože i zbog toga usporava zarastanje rana, uboda i ogrebotina.

Masna koža

Tokom stresnog perioda, pojačava se lučenje sebuma.

Suva koža

Osim masnoće, može se doći i do gubitka vode – zbog stresa ne mislite na hidrataciju, a ukoliko ona nije optimalna to dodatno utiče na izgled kože.

Herpes

Stres utiče na naš imunitet i mogućnost da se branimo od virusa kao što je herpes.

Pogoršanje postojećih problema

Ako već patite od psorijaze, ekzcema ili rozacee, vrlo je verovatno da će se zbog stresa još više proširati.

Namaste savet:

Da vas savetujemo da se ne nervirate i izbegavate stresne situacije, tražili bismo praktično nemoguće.

S tim u vezi, naš savet je da naučite da kontrolišete stresne situacije. Sigurni smo da se možete sami edukovati zu pomoć knjiga, videa na youtube , a odličan vid za smanjenje stresa je i da se bavite hobijem. Crtajte, pišite, plešite, trčite, vozite bicikl, šetajte.

Imajte kućnog ljubimca i njemu posvetite malo pažnje. Pozovite prijatelje i sa njima se ispričajte. Ukoliko ste pak sigurni da niste sposobni sami da prevaziđete stresne situacije, potražite pomoć psihologa. To ne treba da bude tabu tema, ili sramota. Odlazak kod psihologa deo je mentalne higijene. Stručnim savetima vrlo brzo možete da se izborite sa lavirintom u kojem se vaša duša nalazi.

Recommend
Share
Tagged in