Kako vežbanje utiče na izgled kože?

Pored očiglednih benefita koje fizička aktivnost ima za zdravlje našeg organizma, ona takođe pozitivno utiče i na izgled naše kože. Redovno vežbanje je savršen dodatak nezi kože, budući da joj pomaže da održi zdrav, svež i mladalački izgled.

Pozitivni efekti vežbanja

Aktivnost povećava nivo kiseonika u ćelijama i podstiče bolju cirkulaciju koja omogućava koži da primi potrebne nutrijente, što dalje poboljšava njenu elastičnost.

Kako vežbanje smanjuje nivo hormona stresa, ono indirektno utiče na zdravlje kože. Kortizol povećava nivo šećera u krvi, oštećuje kolagen i dovodi do bržeg starenja. Koža može reagovati na stres stanjima poput akni, rozacee, alergijama i iritacijama.

Pojedine studije pokazuju i da se na ovaj način stimuliše proizvodnja kolagena, koji održava elastičnost kože i daje joj zategnutiji izgled.

Kakav trening najbolje utiče na izgled kože?

Iako svaki oblik fizičke aktivnosti donosi koristi za naš organizam, najuočljivije pozitivne efekte primetićete nakon intenzivnih treninga visokog intenziteta (HIIT). To uključuje vežbe koje zahtevaju eksplozivne pokrete u kratkom vremenskom periodu, kao što je boks, ili nakon treninga izdržljivosti, kao što su trčanje, plivanje ili planinarenje.

Još jedan popularan način čuvanja mladolikog izgleda kože jeste „joga lica“. Ovaj pristup obuhvata seriju pokreta koji poboljšavaju cirkulaciju krvi, opuštaju mišiće i smanjuju napetost. Kao rezultat, moguće je smanjiti nadutost, postići svežiji izgled i blago tonirati mišiće lica.

Da li vežbanje može imati negativne posledice na kožu?

Pored mnogih pozitivnih benefita, ove fizičke aktivnosti mogu i negativno utizati na kožu. Zbog znojenja, visokog inteziteta treninga i UV zračenja, koža može reagovati iritacijama, aknama ili ako ste skloni rozacei, pogoršati simptome ove bolesti. Međutim, nemojte dozvoliti da vas ovo obeshrabri, jer se negativni efekti lako mogu sprečiti pravilnom rutinom nege.

Kako biste dodatno zaštitili kožu, preporučujemo i da pre treninga uklonite šminku kako biste sprečili punjenje pora.

Ukoliko ste u prirodi ili na otvorenom, obavezno štitite kožu kremama za zaštitu od sunca i kačketom. Na kraju svakog treninga očistite kožu umivalicom za vaš tip kože i nanesite hidratantnu kremu. Ukoliko niste sigurni koji preparati vam odgovaraju, obratite se stručnjacima u Studiu Namaste kako bismo vam pomogli da odaberete odgovarajuću negu.

Pronađite nas na adresi Hadži Milentijeva 32/1, Beograd i zakažite svoj termin pozivom na brojeve 011/409-56-49, 069/265-64-99, 069/555-40-80. Ponudu tretmana možete pogledati OVDE.

Recommend
Share
Tagged in