Kolagen – važan protein ljudskog tela

Verujemo da ste već upoznati sa neophodnošću očuvanja kolagena – važnog proteina u ljudskom telu. Poslednjih godina, kolagen je stekao popularnost kao dodatak ishrani, ali i kao sastavni deo kozmetičkih proizvoda u cilju sprečavanja znakova starenja. Kako bi vam što bolje približili njegovu funkciju, donosimo vam odgovore na najčešća pitanja.

Šta je kolagen?

Kolagen je protein, najzastupljeniji u ljudskom organizmu. Njegova struktura je nalik vlaknima i koristi strvaranju vezivnog tkiva, te je glavna komponenta mišića, tkiva i kostiju. Pored toga on se nalazi u brojnim drugim organima, te slobodno možemo reći da je njegova glavna uloga da pruža potporu i obezbeđuje strukturu celog organizma.

Kao i druge funkcije organizma, kolagen se postepeno smanjuje i slabi, te već nakon 25. godine života u potpunosti prestaje da se proizvodi. To znači da ćemo već do 50. godine života smanjiti čak 50% kolagena, što će svakako uticati na naš izgled i zdravlje.

Tipovi kolagena?

Kolagen je protein koji u svom sastavu sadrži skoro 20 različitih vrsta aminokiselina, što ga čini jednim od kompleksnijih proteina. Takođe, postoji i 19 vrsta kolagena od kojih su četri najvažnija:

Tip I – najzastupljeniji u kostima

Tip II – važna komponenta hrskavice

Tip III – kolagen koji se prožima kroz sistem za varenje i krvne sudove

Tip IV – kolagen koji se nalazi u bazalnim membranama.

Prva tri tipa čine 90% kolagena u čitavom organizmu.

Šta uzrokuje nedostatak kolagena?

Starenjem ljudski organizam počinje da gubi mogućnost sinteze kolagena već u ranom životnom periodu. To rezultira smanjenjem elastičnosti kože, pojavom bora, zatim brojnim promenama na koštano – mišićnom sistemu, odnosno nekim ozbiljnijim poremećajima poput artritisa.

Takođe na njegovo smanjenje može uticati i neadekvatna UV zaštita kože, nedostatak hidratacije i oksidativni stres ili potreba za određenim vitaminima.

Nadoknađivanje izgubljenog proteina

Pravilna ishrana i fizička aktivnost ne samo da će doprineti poboljšanju opšteg stanja organizma, nego će usporiti i gubitak kolagena. U ishranu uključite namirnice bogate proteinima – jaja, ribu, pečurke, zeleno povrće i citruse. Vitamin C je ključan faktor u regeneraciji opuštene kože, a antioksidansi iz ovog vitamina mogu pojačati proizvodnju kolagena.

Međutim, sve je više dodataka ishrani u vidu tečnog kolagena ili kolagena u prahu i kapsulama koji će nadoknaditi ovaj protein. Ukoliko smatrate da su vam suplementi neophodni, dobro se raspitajte i pažljivo odaberite proizvođača pre nego što počnete sa upotrebom.

Kako bi što duže zadržale godine, veliki broj žena se okreće invazivnim procedurama, agresivnoj kozmetici i preparatima. Zapamtite, važna je umerenost i konstantna adekvatna nega kojom ćete ne samo produžiti mladalački izgled, već održavati čitav organizam zdravim što je moguće duže.

Pronađite nas na adresi Hadži Milentijeva 32/1, Beograd i zakažite svoj termin pozivom na brojeve 011/409-56-49, 069/265-64-99, 069/555-40-80. Ponudu tretmana možete pogledati OVDE.

Recommend
Share
Tagged in