Nastanak i lečenje hiperpigmentacija

Hiperpigmentacija predstavlja fleke na koži koje se najčešće javljaju na licu, rukama i delovima tela koji su u velikoj meri izloženi sunčevim zracima. Takođe, ona može biti posledica različitih promena ili kožnih oboljenja poput akni. Na žalost, ovo je problem sa kojim se, u podjednakoj meri, susreće sve veći broj ljudi – i žena i muškaraca.

Kako nastaju?

Hiperpigmentacija nastaje kada na određenim delovima kože dođe do prekomerne produkcije melanina – procesa na koji može uticati više faktora. Ti potamneli delovi kože mogu biti različitog oblika i veličine i imati raspon boja od svetlo braon do crne, uglavnom se nalazeći u ravni kože.

S obzirom da se javljaju na vidljivim delovima tela i da se u velikom broju slučajeva ne mogu lako prekriti, predstavljaju veliki estetski problem.

Koji su uzroci?

Glavni uzrok pojave hiperpigmentacija svakako je prekomerno izlaganje štetnim sunčevim zracima. UV zraci povećavaju produkciju melanina, što vodi ka neravnomernom tamnjenju delova lica i tela. Preterano izlaganje bez adekvatne zaštite od sunca vrlo lako može dovesti do pojave hiperpigmentacija, ali i pogoršati već postojeće promene na koži i učiniti ih još vidljivijim.

Hormonske promene, upalni procesi, različita oboljenja ili upotreba određenih lekova i nedostaci vitamina u organizmu mogu biti još jedan od okidača pojave ovog problema.

Vrste hiperpigmentacija

Fotooštećenja su posledica prekomernog i neopreznog izlaganja suncu i sunčanja u solarijumu. Pojavljuju se na delovima tela koji su najviše izloženi i manifestuju se kroz sitne potamnele delove kože.

Melazma ili koloazma je vrsta hiperpigmentacije koja se javlja u trudnoći i pogađa čak 90% žena. Tamne fleke se pojavljuju simetrično na obe strane lica – obrazima, bradi ili iznad usana poprimajući intenzivniju boju tokom letnjih meseci. Iako ova pojava nije štetna po zdravlje, predstavlja veliki estetski problem i retko se povlači sama od sebe što znači da je obavezna poseta dermatologu.

Postupalna hiperpigmentacija nastaje nakon povreda kože ili kao posledica ekcema, akni i bubuljica kada koža poprima nešto tamniju boju od prirodne nijanse.

Najefikasnije rešenje uklanjanja

Poseta dermatologu najvažniji je korak o kojem god tipu hiperpigmentacija govorili, nakon čega sledi i upotreba efikasne zaštite od sunca. Pored toga što će krema sa zaštitnim faktorom sprečiti širenje postojećih fleka, takođe će smanjiti i mogućnost nastanka novih i ujedno pozitivno uticati i na ostale promene koje se mogu pojaviti na koži. Korišćenje preparata sa derivatima vitamina C, retinola i azelaične kiseline pokazali su se kao relativno efikasni.

Kozmetički tretmani poput hemijskog pilinga Arkana u Studiju Namaste takođe su prilično efikasni u uklanjanju hiperpigmentacijskih fleka.
Arkana je dobitnik najprestižnijih priznanja za formulacije hemijskih pilinga koje karakteriše maksimalna bioraspoloživost, savršeno izbalansirane koncentracije kiselinskih rastvora i optimalna kompatibilnost sa drugim aktivnim supstancama.

Ovaj hemijski piling sa biljnim fenolom je ciljano formulisan za tretiranje konkretnog problema – hiperpigmentacije (diskoloracije), a zahvaljujući svojim aktivnim supstancama pozitivno će uticati i na jačanje imuniteta kože, regeneraciju, obnovu ćelija i stimulaciju kolagena.

Pronađite nas na adresi Hadži Milentijeva 32/1, Beograd i zakažite svoj termin pozivom na brojeve 011/409-56-49, 069/265-64-99, 069/555-40-80. Ponudu tretmana možete pogledati OVDE.

Recommend
Share
Tagged in