Plogging – fitnes pravac koji čuva prirodu

Poslednjih godina svesni smo promena koje se javljaju pod uticajem globalnog zagrevanja. Takođe, svedoci smo sve većeg broja ekoloških rešenja od ljudi koji zaista brinu za održivost naše planete.

U momentima promene klime, kad životinjski svet i ljudska vrsta bivaju ugroženi dugogodišnjim nesvesnim ponašanjem stanovnika planete, važno je povesti računa o podizanju ekološke svesti. Jedan od načina je Plogging – kombinacija sportskih aktivnosti i sakupljanja otpada. Zvuči čudno, zar ne?

Šta je plogging?

Plogging je jednostavno – džoging, vrsta „sporta“ nastao u Švedskoj. Ime je dobio kombinacijom dva termina „jogging“ i „plocka upp“ švedske reči koja označava podignuti nešto. Podrazumeva rekreativno trčanje u toku kojeg zastanete, pokupite otpatke u kese koje nosite sa sobom.

Nakon Švedske u kojoj je odmah stekao veliku popularnost, plogging se pojavio i u drugim evropskim zemljama, nakon kojih se seli sve do teritorije Sjedinjenih Američkih Država. Svoje pristalice, vremenom, plogging je našao i u Srbiji.

Plogging u Srbiji

U Srbiji je prošle godine generisano tri miliona tona komunalnog otpada. Ovaj podatak je zabrinjavajući, pre svega što ovaj broj nije konačan jer pored ukljanja otpada, nesavesnim postupanjem prema istom, problem se svakodnevno povećava. Neadekvatno postupanje prema otpadu, ne samo kod nas već i u drugim zemljama, itekako utiče na ekosistem i na nemogućnost razvijanja ekološke svesti kod dece i odraslih.

Međutim, pojedinci svesni ovog problema, veoma rado se okupljaju na ploggingu. Svesni koliko je fizička aktivnost važna, ali i čista sredina, oni rado ovako koriste svoje slobodno vreme trudeći se pritom da kod građana podignu veoma važnu, ekološku svest.

Otpad sakupljaju i planinari, među kojima je i vlasnica Studija Namaste, Zorica Milošević koja ističe:

Postoji podatak fascinantan za Mont Everest, kažu da je najzagađeniji. Da li možemo da verujemo da jedna planina, vrh koji je najviši na svetu bude zagađen? Eto koliko je naša planeta oštećena i koliko apelujemo i molimo sve građane da jednostavno povedu računa.

Planira se da svetsko prvenstvo u Ploggingu bude održano u Srbiji 2025. godine.

Članak možete pročitati na zvaničnom sajtu RTS-a.

Recommend
Share
Tagged in