Pravilna nega kože tokom zime 

Budući da je koža tokom zimskog perioda izložena niskim temperaturama, vetru i smogu, veoma često je sklona isušivanju, pucanju i iritacijama. Stručni tim Studija Namaste vas iz tog razloga savetuje kako da pravilno negujete kožu tokom zime kako biste je održali mekom, hidriranom i glatkom.
U ranijem blog postu smo pisali da je koža najveći organ čoveka, i da je njena osnovna funkcija odbrambena (zaštitna), odnosno koža sprečava gubitak tečnosti sa površine tela.

Taj „štit“ čine lipidi, zaštitini masni film na površini kože. Tokom zime, kada je vazduh suv, dolazi do smanjenja tih prirodnih masnoća, te sa kože isparava veća količina tečnosti. Na sve to dodatno negativno utiče i vetar koji isušuje i oštećuje kožu. Pored spoljašnjih uticaja, negativan uticaj ima i kućno grejanje sa suvim i toplim vazduhom jer takođe doprinosi oštećenju kože.

Svi ovi faktori utiču da koža bude suva, podložna iritaciji i svrabu, a česta pojava je i nastanak ekcema. Hladnoća i vetar i ostali pomenuti faktori pogoršavaju hronična oboljena poput atopijskog i seboroičnog dermatitisa, psorijaze, a prošireni kapilari i crvenilo kože su izrazitiji zbog naglih prelazaka iz hladnih u tople prostorije.

1. Redovna hidratacija

Neophodno je redovno nadoknađivati vlažnost koju je koža izgubila i to korišćenjem krema koje nisu samo na bazi hidrantnih supstanci već i na bazi ulja. Masnoće u kremama prave film na našoj koži i ne dozvoljavaju odavanje vode. Korisni su i dodaci vitamina i hranljivih materija koje su neophodne koži. Preporuka je da nanosite kreme obavezno nakon umivanja, pred spavanje, kao i pre direktnog izlaska na hladnoću.

2. Pranje kože

Tuširajte se, kupajte i umivajte isključivo mlakom vodom, a izbegavajte dugotajne tople kupke, budući da one dehidriraju kožu uklanjajući joj masnoće. Izbegavajte antibakterijske sapune koji dodatno odmašćuju kožu, a hidrantne kreme i losione nanosite odmah nakon kupanja.

3. Piling kože

Redovnim pilingom uklonićete mrtve ćelije sa kože, a time će hidrante kreme lakše i bolje prodreti u dublje slojeve kože. Preporuka je da se piling radi 1-2 puta nedeljno, u zavisnosti od tipa kože. Ukoliko je koža izrazito suva, treba izbegavati jake pilinge, tonike za lice na bazi alkohola, kao i maske koje odmašćuju kožu.

4. Ispucale usne

Ova pojava se tokom zime, a usled vetra, hladnoće i suvog vazduha, javlja kako kod žena, tako i kod muškaraca. Naša preporuka je da više puta u toku dana mažete balzam, a uveče pred spavanje nanosite pantenol mast kako bi se održala nežnost i vlažnost vaših usana.

5. Suva i ispucala koža ruku

Koža na rukama ima manje prisutnih lojnih žlezda, tanja je i osetljivija od ostalih delova kože, pa je sklona sušenju, pucanju i nastanku ekcema. Kako biste to sprečili, neophodno je da izbegavate duže kontakte sa vodom i sapunima bez zaštitnih rukavica, povedite računa da vam ruke budu na toplom, nosite rukavice i često nanosite kreme sa dodatkom glicerola, uree ili pantenola.

6. Treba li se dodatno štiti od Sunca?

Obavezno! Zimsko Sunce u kombinaciji sa refleksijom od snega, takođe isušuje i oštećuje kožu. Zimi treba nastaviti korišćenje zaštitnog faktora najmanje spf 15, koji štiti od UVA i UVB zračenja.

7. Životni prostor

Veoma je važno da životno i radno okruženje tokom zime poseduje ovlaživače prostorija. Danas na tržištu ima puno aparata kojima se dobija više vlažnosti u zatvorenim prostorima sa centralnim i drugim oblicima grejanja, a sprečavaju i dodatno isušivanje kože izazvano suvim i toplim vazduhom. Takođe, možete dodati i nekoliko kapi eteričnog ulja i ugođaj će biti potpun.

Koje tretmane je najbolje raditi tokom zime?

Najbolje je da posetite naš studio u Hadži Melentijevoj 32 (Vračar), kako biste sa našim timom dogovorili koji tretmani su najpoželjniji za vaš tip i stanje kože kako bi se poboljšalo njeno stanje. U Studiju Namaste bavimo se negom kako lica, tako i tela, tako da neke od tretmana koje možemo preporučiti da odradite tokom zime su: higijenski, biološki, vitaminski i još puno raznih tretmana lica, miolift, tretman voćnim kiselinama, mesojet, jetpeel, endosfera, renew lift, elektrostimulacija i mnogi drugi.

Ovo su osnovni koraci kada je reč o pravilnoj nezi kože tokom zime, a za sve savete, konsultacije i tretmane, možete nas lično posetiti i budite sigurni da ćemo sve učiniti da budete prirodno lepi!

Vaš Studio Namaste!

Recommend
Share
Tagged in