Kako nastaje menopauza i kako prepoznati njene prve znake?

Više od 45% žena provede u menopauzi jednu trećinu života. Ovoj dobi života žena ne pridaje se previše važnosti i prilično je zapostavljena tema, no tim Studija Namaste želi da Vas upozna sa temom kako prepoznati prve znake menopauze, kako ona nastaje i kako da prilagodite životne navike novom ritmu svog života.

Naša ideja vodilja jeste da Vas edukujemo, pripremimo i posavetujemo kako da se prilagodite menopauzi, koja svakako svaku ženu, pre ili kasnije, čeka.

Šta je menopauza, a šta klimaks?

Menopauza predstavlja kraj fizioloških menstrualnih krvarenja, odnosno kraj reproduktivnog doba žene.

Prevremena menopauza je ona koja nastupi pre 40. godine života. Rana menopauza predstavlja menopauzu koja nastupa između 40. i 45. godine života. Ako menopauza nastupi nakon 55. godine, ona se naziva kasna menopauza.

Do značajnih hormonskih promena dolazi otprilike 8 godina pre menopauze, a 4-6 godina pre menopauze menstruacioni ciklusi postaju nepravilni i sa brojnim kliničkim znacima. Ovo poslednje razdoblje se zbog toga često naziva i premenopauza.

Perimenopauza je uvod u samu menopauzu, propraćena je poremećajima menstrualnog ciklusa, neurednim i neredovnim krvarenjima, kao i vazomotornim tegobama. Počinje otprilike 4-5 godina pre menopauze i obuhvata prvih 5 godina postmenopauze. Postmenopauza je razdoblje koje nastupa nakon poslednje menstruacije u životu žene, odnosno menopauze. Deli se ranu (pre 70. godine) i kasnu (nakon 70. godine) postmenopauzu. Kasna menopauza naziva se još i senilnost.

Klimaks označava razdoblje koje počinje postepenim gašenjem reproduktivne funkcije, a sastoji se od perimenopauze i prvih deset godina postmenopauze.

Simptomi menopauze

Prvi simptomi su umor i iscrpljenost, koje pogađaju gotovo 90% žena. Psihičke tegobe, najčešće u vidu depresije, nalazimo u oko 50-60% slučajeva, a poremećaje spavanja i loš san u oko 75% slučajeva.
Vazomotorne tegobe (tzv. “valunzi”) se pojavljuju u 20 do 30 % premenopauzalnih žena, te čak u 85% slučajeva u ranoj postmenopauzi. Reč je o naglim napatima vreline, propraćenim znojenjem pa padom temperature. Nešto češće se dešavaju tokom noći i u snu, ali se mogu dešavati i tokom dana.

Hormonske promene koja nastupaju tokom menopauze najranije se reflektuju u menstruacionom ciklusu. 3-5 godina pre menopauze gotovo 70% žena ima poremećaje u ciklusu, kao što su izrazito česti ili retki ciklusi, jako obilna krvarenja, kao i učestali izostanci ovulacije. Neuredna krvarenja iz maternice u perimenopauzi najčešće su disfunkcijska krvarenja, odnosno ona uzrokovana izostankom ovulacije.

Kako menopauza utiče na kožu?

Nedostatkom estrogena smanjuje se debljina, vlažnost i elastičnost kože. Javlja se perutanje, sklonost ka oštećenju kože i stvaranju bora. Debljina kože smanjuje se za 7% godišnje, tako da se smatra da su žene od 60 godina izgubile polovinu kvalitetnih osobina kože. Kosa postaje tanka, suva i lomljiva, te se proređuje kod većine žena. Zatim se gubi genitalna dlakavost, a nokti postaju tanki i lomljivi. Ukoliko i ovim činjenicama pridodamo i neadekvatnu negu pre menopauze, više nego neophodna je dobra nega kože.

Ovim tekstom otvorili smo temu kako nastaje menopauza i kako prepoznati prve znake, a u narednim blog postovima tim Studija Namaste će Vas posavetovati kako da negujete kožu i koje korake treba da preduzmete kako bi tokom ove dobi života bili spokojni i zadovoljni.

Vaš Studio Namaste!

Recommend
Share
Tagged in