Retinol – magičan sastojak u nezi kože

Retinol je jedan od glavnih sastojaka za negu kože u kozmetičkoj industiji koji nije uzalud dobio takvu reputaciju. Neutralizacijom slobodnih radikala u središnjem sloju kože i stimulacijom proizvodnje kolagena utiče na izgled bora i proširenih pora.

Šta je retinol?

Ovaj derivat vitamina A se u kozmetologiji najčešće koristi za redukciju bora, podmlađivanje kože i tretiranje akni. On podstiče regeneraciju ćelija, čime se obnavlja površinski sloj kože, a takođe utiče i na produkciju kolagena čija se količina u našoj koži prirodno smanjuje tokom starenja. Na ovaj način se smanjuju nepravilnosti na koži poput akni, hiperpigmentacija, bora i ožiljaka.

Iako odgovara svim tipovima kože, ovo je značajan sastojak u nezi masne kože lica, jer reguliše lučenje sebuma i čisti začepljene pore. Budući da ovaj tip kože odlikuje hiperprodukcija sebuma, ubrzan proces obnove ćelija će pomoći da se odbace izumrle ćelije i spreči punjenje pora. Dakle, on utiče na ubrzanu proizvodnju zdravih ćelija koje će brže doći do površine kože i zameniti izumrle i oštećene.

Ovaj sastojak dermatološki dokazano zaista utiče na dubinu bora, fleke, bubuljice i celokupan izgled kože.

NUSPOJAVE

Kod retinola možemo primeniti zlatno pravilo – „manje je više“. Za najbolje rezultate je neophodno strpljenje jer nepravilna upotreba može dovesti do niza nuspojava. Najčešći negativni efekti uključuju suvu kožu, perutanje i iritaciju, međutim ovo se može sprečiti pravilnom upotrebom proizvoda.

Ako je vaša koža jako osetljiva, preporučujemo upotrebu krema sa retinolom zbog manje koncentracije aktivnog sastojka u proizvodu i komplementarnih sastojaka za umirivanje kože.

KAKO SE KORISTI?

Kada prvi put koristite ovaj aktivni sastojak najbolje je krenuti od najniže koncentracije kako bi se koža navikla. Dovoljno je naneti svega par kapi seruma na lice dva do tri puta nedeljno. Kada se vaša koža u potpunosti navikne na jednu dozu retinola, možete povećati učestalost nanošenja.

Bitno je napomenuti da rezultati ne dolaze nakon jedne upotrebe, već je potrebno i do 6 meseci da se vidi efekat retinola na bore i hiperpigmentacije.

Hidratacija kože je ključna za sprečavanje iritacija tokom upotrebe retinola. Zato savetujemo da rutinu svedete na minimum i koristite serum sa hijaluronskom kiselinom i hidratantnu kremu, a kožu čistite blagom umivalicom.

„Sendvič tehnika“ nanošenja seruma je idealna za osobe sa osetljivom kožom. Ona podrazumeva da nanesete sloj kreme, zatim izabrani proizvod sa retinolom, a potom još jedan sloj kreme. Na ovaj način ćete usporiti apsorpciju seruma u kožu i smanjiti mogućnost iritacije.

Budući da retinol povećava senzitivnost kože na sunce, nošenje kreme sa zaštitnim faktorom 30 i više je neophodno, bez obzira na godišnje doba. UV zraci su jedan od glavnih krivaca za nastanak hiperpigmentacija i prevremenog starenja kože, te je neophodno i redovno štititi kožu.

Studio Namaste je uvek dostupan za sva pitanja o nezi, jer naš cilj je vaša zdrava, prirodna i negovana koža!

Pronađite nas na adresi Hadži Milentijeva 32/1, Beograd i zakažite svoj termin pozivom na brojeve 011/409-56-49, 069/265-64-99, 069/555-40-80. Ponudu tretmana možete pogledati OVDE.

Recommend
Share
Tagged in