Zašto je neophodno redovno prati ruke?

Redovno pranje ruku je jednostavan i najjeftiniji način sprečavanja širenja mnogih zaraznih bolesti koje se mogu preneti nečistim rukama.

Apel za čestim pranjem ruku čujemo svakodnevno. Ujedno to je i prva mera prevencije virusa koji trenutno vlada širom sveta. Ipak, da su ruke čiste važno je ne samo kada vlada epidemija COVID-19, već tokom čitavog života.
Bakterije su svuda oko nas, one su nezamislivo male i opstaju u našem okruženju. Postoje one koje su korisne za naš organizam, ali i one koje izazivaju zarazne bolesti. Bolesti koje izazivaju bakterije na šakama se mogu sprečiti pravilnom i redovnom higijenom, odnosno pravilnim i redovnim pranjem ruku.

Od svih delova naših ruku, šake su najizloženije prljanju jer njima sve radimo – uzimamo stvari, hranu, otvaramo predmete…a to je najbrži put da se zarazimo ukoliko ono šta uzimamo nije čisto ili ukoliko nakon diranja stvari koje nisu čiste nešto radimo rukama. Na primer, mnogi istovremeno jedu i koriste mobilni telefon koji je sigurno jedan od najprljavijih predmeta koji svakodnevno koristimo. Isto tako, često prljavim rukama diramo lice i tako „sejemo“ bakterije po njemu i eto još jednog problema – nečisto lice, puno akni koje se neprestano šire.

Koje bolesti izaziva neadekvatna higijena ruku?

Bakterije koje se nakupljaju na našim šakama mogu izazvati brojne bolesti i infekcije kao što su obična prehlada, grip, zarazna žutica itd. Osim toga, bakterije na šakama imaju veliku ulogu u širenju crevnih zaraznih bolesti i crevnih parazita – glista.

Bolesti koje se mogu sprečiti redovnim pranjem ruku možemo podeliti na tri vrste:

1. Bolesti koje se šire fekalno-oralnim putem, uglavnom zbog izbegavanja ruku nakon korišćenja toaleta. Tu se ubrajaju bakterije (salmonela) i neki enterovirusi. Oni izazivaju povišenu temperaturu, bolove u stomaku, smetnje s probavom i dijareju. Toksini ovih bakterija ulaze kroz usta, razmnožavaju se u crevima i oštećuju njihovu sluznicu.

2. Bolesti koje se šire indirektno u kontaktu sa sekretom iz disajnog sistema, preko sluzi iz nosa, iskašljaja i nosnog sekreta pri kijanju i kašljanju. Tako se prenose prehlada, grip i meningitis.

3. Bolesti koje se šire bakterijama u mokraći, koje se neadekvatnom higijenom prenose na ruke. One su najređe, ali treba pomenuti da se tako prenose stafilokoke.

Kada treba prati ruke?

Pre:

 • Jela (obroka) / pripreme hrane
 • Dojenja / hranjenja deteta
 • Dodirivanja usta, nosa, ili očiju
 • Kontakta s bolesnom osobom

Posle:

 • Jela (obroka) / pripreme hrane
 • Upotrebe toaleta
 • Menjanja pelena
 • Brisanja nosa, kašljanja, kijanja
 • Dodirivanja predmeta kontaminiranih telesnim izlučevinama ili krvlju
 • Kontakta s bolesnom osobom
 • Nekih aktivnosti kao što su iznošenje smeća, čišćenje itd.
 • Povratka u kuću nakon šetnje, igranja, kupovine itd.

Kako pravilno prati ruke?

Pranje ruku je vrlo jednostavna navika koja ne zahteva posebnu opremu niti nauku. S pojavom bakterija otpornih na delovanje antibiotika, važnost pranja ruku postaje još veća. Izuzetno je važno ruke prati redovno i pravilno kako bi smo uklonili nečistoće i smanjili broj mikroorganizama.

Smernice za pravilno pranje ruku:

 • Sapun i topla voda
 • Ruke perite najkraće 30 sekundi, kako biste uklonili sve bakterije

Kod kuće pamučne peškire treba često menjati

Koristiti samo svoj peškir i nikad ne koristiti isti peškir za lice i ruke, odnosno druge delove tela

Sredstvo za dezinfekciju ruku može biti korisno onda kada sapun i voda nisu dostupni.

Namaste savet:

Kako biste bili sigurni da su vam ruke dobro oprane, zamislite da su pre pranja potpuno umazane motornim uljem. Dakle cele šake i nokti – sve je crno i masno. Nasapunjajte ruke dobro i “ribajte” dlanove, prste, prostor između prstiju, nokte, zatim prednji deo šake i sve poteze pravite ka dole, odnosno od sebe ka lavabou, kako se ne bi desilo da neka bakterija preko korena šake ode na ruke i nadlaktice.

Kada ste dobro oprali šake i isprali sapun, one bi trebale da “zaškripe” – e tada budite sigurni da su potpuno čiste i onda ih obrišite čistim peškirom koji koristite samo za ruke.

Tokom perioda pandemije, posebno je važno da perete ruke što češće, ali i garderobu i obuću koju nosite tokom boravka napolju. Takođe, ključeve od stana i automobila, kao i mobilni telefon i slušalice, obavezno svakodnevno prebrišite alkoholom ili asepsolom.

Budite zdravi, čisti i negovani. Brinite o sebi i svojim bližnjima.

Vaš Studio Namaste

Recommend
Share
Tagged in