Zašto je važna hidratacija kože lica?

Sigurno ste više pita čuli da je za izgled kože, njenu svežinu i elastičnost odgovorna voda. Hidratacija kože lica je veoma važna ukoliko želite da Vam lice bude lepo i negovano. Prirodna lepota i negovana koža su imperativ poslovanja Studija Namaste, s tim u vezi u ovom blog postu ćemo odgovoriti na sva pitanja u vezi značaja vode za dobar izgled kože, kao i kako je možete negovati, a da ostanete mladi, lepi i negovani veoma dugo.

Našu kožu čini 64 odsto vode i ona zaista pravi veliku razliku kada je izgled kože u pitanju. Bez dovoljne količine vode koža će izgledati tamnije, a pore i bore će biti izraženije.

Da bi koža zadržala potrebnu količinu kolagena, potrebna joj je voda. Takođe, kada je koža elastična, nahranjena i hidridrana manje su šanse da puca usled spoljašnjih uticaja, što može izazvati crvenilo i dodatne iritacije.
Međutim, ukoliko popijete nekoliko litara vode dnevno, to ne znači da ćete imati savršenu kožu istog trenutka.

Hidratacija kože je izuzetno važna i to je proces koji traje. Preporuka je da svakog dana popijete između 8 i 10 velikih čaša vode, ali da ih ravnomerno rasporedite tokom dana. Više vode od toga organizam će izbaciti kroz mokraću, a koža neće upiti ono što joj je potrebno. Naravno to što hidratirate kožu iznutra ne znači da ne treba da brinete o njoj i spolja.

Namaste savet za lepu kožu je: svakodnevno pijte dovoljno vode i negujete je spolja.

Suva koža lica je veoma osetljiva i ne izgleda dobro. Zabluda je da je samo genetski predodređena koža suva, jer svaki tip kože može biti dehidriran.

Kako hidrirati osetljivu kožu?

Pravilna hidratacija je posebno važna za osetljivu kožu. Koža se ponaša kao prirodna barijera između organizma i spoljašnje sredine. Ona nas štiti od spoljašnjih opasnosti kao što su mikrobi, UV zraci i nečistoće. Samo dobro hidrirana koža može da odgovori ovom izazovu, a da pri tom ostane blistava, sveža i sposobna da odoli pojavi znakova starenja. Izuzetno osetljiva koža više pati od spoljašnjih uticaja i na njoj su loši efekti vidljiviji. Da biste osetljivu kožu lica održali u dobroj kondiciji – sprečite gubitak vode.

Dehidrirana koža je zategnuta i često izgleda opušteno. Zato je naš savet da dehidriranu kožu negujete preparatima koji zadržavaju vodu u ćelijama kože. Izbegavajte proizvode koji zapušavaju pore. Nakon sportskih aktivnosti ili napornog radnog dana koristite hidrirajuće preparate za čišćenje lica.

Ključni sastojci za hidrataciju osetljive kože

Obično vlada zabluda da masnoj koži nije neophodna hidratacija. Potrebna je itekako, no masna koža ima sopstvene zahteve. Potreban vam je proizvod koji ne zapušava pore i ne provocira proizvodnju dodatnih količina sebuma, koji ne ostavlja masan sjaj. Ključ je u pronalaženju balansa da koža bude pravilno hidrirana, a da se ispoštuju njene specifične potrebe.

Nakon čišćenja kože (nikako preagresivnim i grubim preparatima), neophodno je koristite bezalkoholni toner za dodatnu hidrataciju. Toneri su baš važni za masnu, kombinovanu i kožu sklonu dehidrataciji. Među brojnim prednostima upotrebe tonera nakon čišćenja je dubinska hidratacija kože. Nakon njega se nanosi serum, a onda i hidrirajuća krema. Važno je da hidrantna krema bude na vodenoj bazi, a one druge formulacije su teže i namenjene suvoj koži.

Zašto je nega kože oko očiju posebno važna?

Koža oko očiju je tri puta tanja od ostatka kože na licu. Tanja i osetljivija je jedino koža usana. Ovo je razlog što koža oko očiju teže zadržava vlažnost i lako podleže štetnim uticajima, a to dovodi do stvaranja bora oko očiju.
Faktori koji utiču na sušenje kože oko očiju su:previše toplo ili previse hladno vreme, zagađen vazduh, prljave četkice za šminku, predugo boravljenje na Suncu itd.

Na predeo oko očiju, koje je inače jako osetljivo, možete naneti: aloju, ulje tamjana, kao obloge staviti kesice čaja, zatim ružina vodica, ulje semenki grožđa, krastavac, preparati na bazi lavande, bademovo ulje, vazelin itd.

Morska voda – saveznik vaše kože

Morska voda blagotvorna je za vašu kožu. Zato odmor shvatite i kao poseban spa tretman i iz morske vode iskoristite najbolje za sebe.
Morska voda deluje kao stimulator i aktivator metabolizma ćelija. Osim toga, morska voda deluje antiseptički, steže i tonira kožu, dok mineralne materije iz mora pomažu da se normalizuje vitalna energija našeg organizma. Nakon kupanja u moru koža postaje glatka i zategnuta, a većina nečistoća se same odstrane. To je zato što je morska voda pravi lekoviti eliksir, zbog čega se pročišćena i prerađena uveliko koristi u preparatima za negu kože, ali i lečenje sluzokože disajnih puteva.

Nadamo se da je ovaj članak bio koristan i da ste upoznati sa značajem vode, odnosno hidratacije, za našu kožu i organizam uopšte. Naša želja je da uvek izgledate lepo i negovano, zato vas redovno informišemo o značaju pravilne nege ma koji tip kože imali.

Recommend
Share
Tagged in