Zašto opada kosa i kako vratiti izgubljenu kosu?

Gubitak kose veliki je problem kako kod muškaraca, tako i kod žena. Ova pojava je sve češća u današnjici i veoma je stresno iskustvo za oba pola. Neretko dolazi do naglog pada samopouzdanja, osobe se povlače u sebe, osećaju se neprijatno i manje privlačno, a neke čak mogu pasti i u depresiju.
Nošenje perika, kačketa, kapa i marama, koji, pored sve napredne tehnologije izrade, nisu uvek najbolje higijensko rešenje. Tetoviranje takođe, pored toga što je bolno, vremenom menja boju i izgleda apsolutno neprirodno.
Transplatacija kose je takođe veoma rizična stvar jer rezultat uopšte nije zagarantovan. Postoji i tradicionalni PRP tretman za kosu koji je veoma bolan i neprijatan, izvodi se iglom i veoma je stresan za klijenta.

S tim u vezi nameće se pitanje da li je napredovala tehnologija i da li se može raditi bezbolan, neinvazivan, a pouzdan, kvalitetan tretman koji nudi rešenje ovog problema? Studio Namaste je uvek u koraku sa svetskim novitetima i najvažnije, neinvazivnim, efikasnim rešenjima estetskih problema.

Ovog puta ćemo Vas informisati o razlozima naglog opadanja i gubitka kose, kao i preporučiti najadektvatnije, a bezbolno i neinvazivno rešenje.

Kod većine ljudi normalno opada 50-100 dlaka dnevno. To je zaista neprimetno, jer prosečna osoba ima oko 100 000 dlaka na glavi. Kako starimo, normalno je da nam se kosa istanjuje. Drugi uzroci gubitka kose obuhvataju hormonalne promene, određena medicinska stanja i uzimanje lekova.
Najčešći razlog gubitka kose je nasledno stanje poznato kao androgena ili androgenetska alopecija kod muškaraca (muški obrazac gubitka kose) i kod žena (ženski obrazac gubitka kose). Kod genetski predisponiranih osoba, određeni polni hormoni su okidači koji dovode do trajnog gubitka kose. Najčešće se javlja kod muške populacije i istanjenje kose može početi čak i tokom perioda ranog puberteta.
Različiti su uzroci opadanja kose, a različite su i mogućnosti da se gubitak kose nadoknadi.

Pristup rešavanju problema je individualan. Ipak, ukoliko je doslo do trajnog gubitka kose u određenoj regiji, jedino moguće rešenje je JetPeel neinvazivni tretman u Studiju Namaste.

Koji još razlozi mogu dovesti do gubitka kose?

Alopecija areata

Alopecija areata je tip totalnog gubitka kose u regiji koja je zahvaćena, a najčešće dolazi do gubitka kose u pečatima. Nekada se razvije i totalni gubitak čitave kose. Smatra se autoimunom bolešću. Pretpostavlja se da postoji neki okidač koji dovodi do toga da imuni sistem reaguje na jedan ili više sopstvenih organa ili tkiva kao na strano telo. Najčešće dolazi do poboljšanja i ponovnog rasta kose unutar par meseci do jedne godine. Ako je veći gubitak kose (više od pola glave) manje su šanse da će kosa ponovo izrasti.

Telogen effluvium

Reč je o brzom i dramatičnom gubitku kose. Gusta, zdrava kosa se u roku od samo nekoliko nedelja smanjuje na 1 do 2 cm. Srećom, proces je reverzibilan. Vlasi kose opadaju zbog folikula koji su prerano ušle u završnu fazu ciklusa rasta. Nastaje nakon ozbiljnih infekcija, operacija, nedostatka proteina, zbog uticaja mnogih lekova kao što su antikoagulansi, beta blokatori, diuretici, antiinflamatorni lekovi, antidepresivi, hormonska supstitucija sa progesteronom, vitamin A, pojedini lekovi za dijabetes itd.

Anagen effluvium

Reč je o znatnom gubitku kose tokom aktivne faze rasta. Gubitak nastupa najčešće nakon hemoterapije i radioterapije. Rezerzibilan je, ali ne uvek u potpunosti. Često dolazi do spontanog poboljšanja bez tretmana.

Trichotilomania

Jedan od mogućih uzroka gubitka kose leži i u neprekidnom povlačenju i čupanju kose. Ovaj uzrok češće se javlja kod žena, a pre lečenja potrebna konsultacija psihijatra.

Trakciona alopecija

Uzrok ovog tipa opadanja kose je stalni stres kose zbog vrste frizure (na primer, konjskog repa ili punđe).

Ostalo

Bakterijske i gljivične infekcije takođe mogu biti uzrok gubitka kose.

Ukoliko imate neki od ovih problema, možete se bez brige javiti Studiju Namaste, obaviti pregled i dogovoriti JetPeel tretman za regeneraciju i rast kose. Ne dozvolite da Vam ovaj estetski problem, koji nije nerešiv, sruši samopouzdanje. Mi imamo rešenje kako biste imali prirodno lepu i negovanu kosu.

Recommend
Share
Tagged in