Zašto pucaju kapilari na nogama?

Problem pucanja kapilara na nogama nije u direktnoj vezi sa godinama. Prosto, kapilari pucaju svima, bez obzira na životnu dob i to na različitim delovima kože, najčešće na nogama, posebno od kolena pa na niže, na stopalima, ali dešava se i da kapilari pucaju i na licu, grudima, butinama, kao i u očima.

Studio Namaste je uvek tu da vas informiše o estetskim promenama kože, tako da ćemo i ovog puta odgovoriti na enigmu zašto pucaju kapilari na nogama i na koje načine to možete sprečiti, ali i trajno izlečiti.

Uloga kapilara

Kapilari su najmanji krvni sudovi, veličine 5-10 μm, dok im je zid debljine 0,5 mikromilimetara. Mala debljina zida kapilara služi efikasnoj i brzoj razmeni iz i u kapilare molekula kiseonika, ugljen-dioksida, šećera, amino kiselina, vode, i ostalih materija, između krvi i ćelija tkiva.

Popucali kapilari na nogama znaju da budu nezgodan estetski problem, zato odgovaramo na pitanje šta sve dovodi do njihovog pucanja.
Kada primetimo ispucale kapilare mahom se uplašimo, ali važno je znati da ispucali kapilari nisu zdravsteni problem i nisu bolest nogu, šta više, mogu se veoma uspešno trajno ukloniti. Kada popucaju vide se ispod površine kože, a izgledaju kao krivudave crvene linije, zatim kao plavkaste mrlje, a mogu biti i u obliku razgranate paukove mreže. Da bi kapilari mogli da se ukolne, moraju se znati pravi razlozi njihove pojave i uzroci koji su doveli do pucanja. Ove informacije su bitne jer se na neke faktore može uticati i sprečiti novo pucanje kapilara na nogama, dok na neke nije moguće.

Studio Namaste u svojoj ponudi ima veoma uspešan tretman – vaskulaze, kojem možete konačno trajno ukloniti ispucale kapilare na svom telu i licu.

Zašto pucaju kapilari?

Budući da su kapilari najmanji krvni sudovi i da se nalaze ispod kože, veoma su osetljivi i podložni spoljašnjim i unutrašnjim pritiscima i zbog toga se veoma lako kidaju i pucaju.

Neki od faktora koji mogu uticati na pucanje kapilara su: genetika, hormonske promene, starost, UV zračenje, problemi sa jetrom, pušenje, alkohol, sportske povrede, dugo stajanje, povećana kilaža, trudnoća, depilacija, operativni zahvati, vrela voda itd.

Koji god od ovih faktora da je uzrok popucalih kapilara na vašoj koži, sigurno čini da se ne osećate baš lepo budući da su ove promene na koži vidljive kako vama, tako i vašoj okolini. Važno je napomenuti da ispucali kapilari na nogama nisu merilo lepote i ogledalo fizičke privlačnosti, ali i da ukoliko vam zaista smeta ova estetska promena, u Studiju Namaste je sa velikim uspehom možete eliminisati.

Genetika je jedan od glavnih faktora od cega pucaju kapilari na nogama. Ako neko u porodici ima ovaj problem, velike su šanse da će se nasledna tendencija nastaviti i preneti na nove porodične generacije, tj. na decu.

Starost – kako starimo, koža postaje sve više tanja i manje otporna, gubi elastičnost i kolagen, osetljivija je i tanja, a kapilari sve slabiji i podložniji pucanju. To je naročito izraženo i primetno na tanjim i osetljivijim delovima tela, gde je koža nežna i osetljiva.

Hormonske promene – važan razlog zasto pucaju kapilari na nogama su hormonske promene. U pubertetu, kada počinju da se javljaju bubuljice, usled njihovog neadekvatnog tretiranja može da dođe do pucanja kapilara. Zatim, proširene vene koje takođe nastaju kao kao reakcija na prilagođavanje tela novim hormonskim promenama, zapravo su šok za organizam. Hormonske promene veoma utiču na telesne promene, tj. na kapilare i na vene. Periodi kada se to najviše dešava su adolescencija i posle puberteta, tokom trudnoće i menopauze.

Hormonske terapije su još jedan faktor od cega pucaju kapilari na nogama, jer mogu da oslabe zidove krvnih sudova i da dovedu do kidanja. Uzrok pojave popucalih kapilara i proširenih vena takođe mogu biti kontraceptivne pilule.

UV zračenje – dugo izlaganje jakom Suncu i UV zračenju jedan od je od bitnijih razloga zasto pucaju kapilari na nogama. Jako sunce i temperature dovode do širenja krvnih sudova, vena i arterija, a kao posledica toga dešava se pucanje kapilara.

Vrela voda – preporuka je da se tuširate mlakom vodom, jer vruća širi krvne sudove i isušuje kožu, a jaka temperatura može čak dovesti i do širenja već popucalih kapilara. Vrela voda takođe isušuje kožu celog tela i lica, a o tome smo pisali ovde.

Način života– osobe koje vode nezdrav način života i svakodnevno konzumiraju alkohol i cigarete, imaju veće šanse za pucanje kapilara na nogama. Unošenjem alkohola i nikotina u organizam štetne materije se direktno unose i u krvotok, a već je poznato da su krvni sudovi povezani sa venama i kapilarima.

Gojaznost – osobe koje pate od gojaznosti znaju koliko je nezgodno i koliko se novih problema može javiti. To je ozbiljan zdravstveni problem povećanog viška kilograma i često se dešava pucanje kapilara na nogama, kao posledica veće telesne težine i većeg pritiska na noge i stopala, koje su naš oslonac. Pored popucalih kapilara, usled gojaznosti može doći i do proširenih vena.

Problemi sa jetrom – bolesti jetre mogu izazvati razne probleme u organizmu, a popucali kapilari na nogama mogu biti jedan od simptoma ukoliko se pojave neke tegobe.

Naporan posao i dugo stajanje – ukoliko se bavite napornim fizičkim poslom, dižete teret i teške stvari, velika je šansa da će se pojaviti ispucali kapilari na nogama.

Trudnoća – pucanje kapilara na nogama se skoro uvek javlja ženama tokom trudnoće. Trudnice u sebi imaju višak estrogena i progesterona, zbog čega im telo proizvodi više krvi, a to dovodi do širenja kapilara. Zbog težine, velikog stomaka i celokupnog opterećenja na noge i na karlicu stvara se jak pritisak, što je razlog zašto pucaju kapilari na nogama.

Cirkulacija – ispucali kapilari na nogama mogu se pojaviti i zbog loše cirkulacije krvi kroz arterije i vene. Ukoliko je protok krvi povećan ili pak sa druge strane usporen, kapilari postaju vidljivi na površini kože.

Mehaničke povrede, udarci i padovi takođe mogu uticati na to da kapilari popucaju.

Depilacija – agresivna i bolna depilacija toplim voskom može da izazove pucanje kaplara na nogama, naročito u predelu gležnjeva, gde je koža nežna i izuzetno osetljiva.

NAMASTE SAVET: Čuvajte svoje noge!

Na nogama provodimo ceo život i one trpe svo naše opterećenje – sva naša kretanja, duga stajanja, broj kilograma… Upravo iz tog razloga moramo posebno da obratimo pažnju na negu naših nogu i stopala. Potrebno je da nosimo udobnu odeću, preporuka je da bude anatomska i da izbegavate predugo stajanje na visokim štiklama jer tako opterećujete stopala, ali i Ahilovu tetivu.

Takođe, veoma važna stavka su masaža i limna drenaža – obavezno ih uvrstite u svoju životnu rutinu. Ukoliko dugo stojite na nogama ili trčite, obavezno nakon tog napora lezite i podignite noge u vis i tako ih držite 30-45min, kako bi se poboljšala cirkulacija u tom delu tela.

Srce pumpa krv koja putem vena i arterija dolazi sa periferije ka centru, te ukoliko ste dugo fizički aktivni ili dugo stojite, sva krv se nakuplja na nogama i stopalima i često se javlja osećaj „umornih“ nogu.

Rešenje za popucale kapilare

Postoje u ponudi brojne kreme, melemi i ulja koje upornom primenom mogu uticati na smanjenje ove estetske nepravilnosti kože, no za sve to je veoma važna disciplina koja često izostane.

Pored discipline, neophodno je i strpljenje jer svi žele da se „sad i odmah“ reše ispucalih kapilara. Zato možete svoje poverenje u potpunosti pokloniti Studiju Namaste jer naš aparat Vaskulaze zaista rešava problem ispucalih kapilara.

Nadamo se da smo vam pomogli ovim korisnim informacijama i savetima. Verujemo da sada znate razloge zašto pucaju kapilari na nogama. Posetite nas i vašu brigu prepustite nama, a mi ćemo sve učiniti da budete zadovoljni svojim izgledom.

Vaš Studio Namaste

Recommend
Share
Tagged in