Nega kože zimi: Trikovi za suvu i masnu kožu

Spoljašnji faktori i klimatski uslovi utiču na našu kožu mnogo više nego što mislimo. Pravilna nega svih tipova kože izuzetno je važna tokom cele godine, posbeno zimi.

Niska temperatura, vetar, niska vlažnost vazduha, grejanje i tople kupke su samo neki od razloga zbog kojih koža u toku ovog perioda postaje suva i ispucala. Prvi znaci negativnog uticaja zime (i svega što ona nosi) su osetljiva i ispucala koža oko usana i suva koža ruku. Nemojte dozvoliti njihovu pojavu, već delujte preventivno – vaša koža će vam biti zahvalana na tome. Na duge staze.

Prenosimo vam nekoliko saveta dermatologa o tome kako negovati lice, ali i celokupnu kožu u zimskom periodu.

Kako negovati kožu lica

Koža lica je preko zime najviše izložena spoljašnjim faktorima i naročito je osetljiva u zimskom periodu. Da vaša koža ne bi previše patila i to skupo naplatila u kasnijim godinama na prvom mestu morate voditi računa o hidrataciji.

Hidratacija kože je pre svega hidratacija celokupnog organizma. Ovo je jedan od glavnih preduslova za zdravu i zategnutu kožu. Ovo se na žalost najviše zanemaruje. Naše telo, mora biti dovoljno hidrirano da bi i koža izgledala tako. O ovome moramo misliti tokom cele godine, jer je to jedini način da koža dočeka zimu u optimalnom stanju.

Stalno to ističemo, pa moramo i ovog puta – koža ne trpi ekspresna rešenja. Brzinska i jednokratna nega ne može dati nikakve značajne rezultate. Jedina prava nega je ona kada ste svesni da je koža deo vašeg organizma, vrlo usko povezana sa njim i potpuno zavisna od njega. To znači da nega mora početi unutar nas.

Imajte na umu da je osećaj žeđi prvi znak dehidratacije. Nastojte da žeđ preduhitrite tako što ćete češće uzimati manje količine vode tokom celog dana. I svakog dana.
Zatim, vodite računa o ishrani. Ishrana nesumnjivo, u ogromnoj meri utiče na zdravlje kože i njenu otpornost na uslove o kojima govorimo. Hrana za kojom koža vapi je ona koja je bogata omega 3 masnim kiselinama.

To je riba i riblje ulje. Nedovoljnu količinu ribe možete nadomestiti Omega 3 suplementima. U ishranu treba obavezno uvesti i druga zdrava ulja kojima obiluju koštunjavo voće, badem, semenke, kokos i puter.

Antioksidanti su takođe, veoma važni. Jedite voće! Izbegavajte prženu hranu i šećer, posebno industrijski.
Umivanje – nemojte koristiti sapune prepune sulfata i alkohola. To će samo dodatno isušiti kožu. Tokom zime je najbolje koristiti preparate za osetljivu kožu. Iako možda svoju kožu ne smatrate osetljivom.
Pronađite odgovarajuću kremu – i dnevnu i noćnu. Koža zahteva više prehrane tokom zime.

Odgovarajuća hranljiva krema je vrlo diskutabilno pitanje.

Ukoliko niste sigurni, najbolje je da odluku o odgovarajućoj kremi prepustite svom dermatologu ili kozmetičaru. Oni će sa velikom preciznošću odrediti vaš tip kože i spram njega preporučiti najadekvatniju negu. Ono što je sigurno je to da će vaša koža tokom zime zahtevati jaču, masniju formulu. Ali, pažljivo!

Saveti za suvu kožu

Prvo pravilo u vezi sa suvom kožom je rutina. Ovakav tip kože zahteva redovnu, posvećenu negu i naviku – rutinu. Ovo se odnosi na redovno čišćenje, hidriranje i hranjenje kože. Ako je vaša koža ekstremno suva, onda bi trebalo da odaberete preparate na bazi ulja. Bolje rešenje za umereno suvu kožu su ipak preparati na bazi vode sa dodatnim hidrirajućim efektima. Zima je pravi neprijatelj suvoj koži.

Zbog toga, koliko je to moguće, smanjite vreme provedeno napolju po hladnom vremenu. Zatvoren prostor takođe, može napraviti problem. Tokom grejne sezone,vlažnost vazduha u našim domovima je značajno smanjena.

Ako imate suvu kožu, onda koristite ovlaživač vazduha dok je grejanje uključeno.
Ako imate naviku opuštanja u vrućim kupkama – menjajte je. Vruća voda ne pogoduje suvoj koži.

Ovu naviku zamenite tuširanjem. Preparati za negu kože, u slučaju suve kože, ne bi smeli da sadrže boju, mirise i parabene.

Saveti za masnu kožu

Masna koža zahteva mnogo više nege nego suva. Ono što je rutina za suvu kožu, to je čišćenje za masnu. Ovaj tip kože mora biti pilingovan bar dva puta nedeljno.

Da bi masna koža bila zdrava i izgledala lepo, uredno i čisto, neophodno je jednom mesečno posetiti kozmetičara i čišćenje prepustiti stručnjacima. Kreme za lice ne smeju biti masne, već isključivo hidratantne.

Ishrana u ovom slučaju ima, možda, i presudan faktor. Jedite što više svežeg voća i povrća. Redovan i dovoljan unos vitamina je veoma važan. Mnogi, koji muku muče sa masnom kožom, izbegavaju kreme. To je pogrešno. Ovakvoj koži je neophodna svakodnevna nega. Dan započnite čišćenjem, zatim nanošenjem hidratantne kreme i preparata koji će upiti višak sebuma, te koži dati mat izgled. Pred spavanje je čišćenje lica obavezno, nakon kog treba naneti noćnu kremu.
Da zaključimo – koža zahteva posvećeniju negu tokom zime. Borba za zdravom i lepom kožom u zimskom periodu je vrlo teška bez prethodne konstatne nege, kako kože, tako i nas. Iznutra.

Namaste dragi naši i uživajte u zimi pred nama. Nadamo se da će biti romantična.

Recommend
Share
Tagged in