Zašto koža stari?

Starenje kože je prirodan proces i nešto što neminovno čeka svaku osobu. Međutim, mali je broj onih koji vole kada im koža ostari i pitaju se zašto koža stari i sve čine sve kako bi usporili taj proces. Pored tretmana koji vrlo efikasno utiču da vaša koža izgleda mlađe i svežije važno je i pravilno negovati kožu, ali i koje korake treba poduzeti kako bi se starenje sprečilo.

Pre nego se informišete koje tretmane treba da radite, koje kreme i serume treba da koristite, potrebno je da otkrijete uzroke opuštanja kože i nastajanja bora.

Koji faktori koji utiču na opuštanje kože?

Veliku ulogu ima genetika. Ukoliko su u vašoj porodici mahom mladoliki, budite bezbrižni, vaše starenje će biti odloženo. Ukoliko pak niste imali sreće da vam genetika bude naklonjena, za vas će važiti druga pravila.

Onako kako ste negovali svoju kožu do dvadesete godine najbolji je pokazatelj kakvu ćete kožu imati u budućnosti. Posle dvadesete godine lice počinje da gubi mladalačku punoću, te to utiče na opuštanje kože i stvaranje bora. Prve bore nastaju usled mehaničkog pokretanja lica – smejanje, mrštenje, čuđenje, tugaljivost… Vaše lice pamti svaku vašu grimasu i postepeno stvara bore na tim mestima – oko očiju, usana, na čelu, obrazima (bore smejalice) itd.

Manjak sna takođe utiče na starenje. Kada spavamo koža se regeneriše, obnavljaju se kolagen i elastin, nivo sebuma se kontroliše, a i evetuelni problemi kože mogu da se regenerišu. Zato kada niste dovoljno naspavani lice deluje opušteno i umorno, naduveno, javljaju se i podočnjaci. Neophodno je da redovno spavate kako biste izgledali sveže, a i vaša koža će vam biti zahvalna.

Sunčevi zraci takođe ostavljaju tragove na koži jer se ponašaju kao agresori na ćelije kože lica. Usled toga dolazi do promena nivoa kolagena i elastina i sve to se odražava na ten i zategnutost kože. Važno je da redovno štitite kožu od sunčevih zraka kremama sa SP faktorom – najmanje SP30, a leti i većim. Ne zaboravite da se na koži nalaze i mladeži koje takođe treba da štitite od Sunca kako ne bi promenili svoj oblik, boju i na taj način ugrozili svoje zdravlje.

Nepravilna nega takođe može ubrzati starenje kože. Naime, prvi korak u ispravnoj nezi kože je adekvatno čišćenje lica. Ne smete nikako praviti grešku da spavate sa šminkom na licu. Koži lica je neophodno da tokom noći diše i da se regeneriše. Izbegavajte izgovore da ste umorni i da nemate vremena već obavezno skidajte šminku pre spavanja. Takođe, važno je da odaberete pravo sredstvo za skidanje šminke. Postoji puno losiona i miscelarnih voda za skidanje šminke, te izbegavajte sapun jer ćete isušiti kožu i ubrzati pojavu bora.

Kreme za lice protiv starenja. Do tridesete godine, ukoliko pravilno negujete kožu možete da budete bezbrižni. Nakon tridesete, a posebno posle četrdesete godine neophodno je da koristite hidrantne kreme kako biste sprečili gubitak kolagena i elastina. Poželjno je i da koristite kreme sa vitaminima kako biste učinili da koža ima sve hranljive elemente kao tokom dvadesetih godina.

Posle četrdesete godine neophodno je da korisite dnevne i noćne kreme. Noćne kreme su uglavnom masnije i zato se koriste za negu kože tokom noći i uglavnom sadrže retinol koji utiče na proces usporavanja starenja kože.

Pored svih navedenih elemenata veoma je važno da redovno čistite lice higijenskim tretmanima, kao i da odaberete prave preparate spram svog tipa kože. Takođe, preporuka je da koristite proizvode i tretmane koji su organskog porekla kako bi Vaša koža maksimalno iskoristila sastojke.
Ukoliko imate problematičnu kožu ona može brže stariti. Ako imate akne znajte da tu dolazi do dizbalansa u proizvodnji sebuma i prirodnih ulja ili ih tkivo ne povezuje kako treba, pa usled pucanja dolazi do oštećenja. Tako možete dobiti ožiljke, ali i početne tačke za bore jer koža neće biti u stanju da se regeneriše. Zato je neophodno da problematičnu kožu tretirate pravilno, da redovno idete na odgovarajuće kozmetičke tretmane. Profesionalni kozmetičari znaju koji tretman treba da primene, a da pri tom ne oštete kožu.

Životni stil igra takođe veliku ulogu u starenju. Vaš izgled je ogledalo života koji vodite. Povedite računa da dovoljno spavate, ne konzumirajte alkohol, cigarete i industrijski šećer. Jedite zdravu hranu, puno voća i povrća, pijte dosta vode i spavajte puno. Fizička aktivnost takođe može uticati na izgled kože, ali i opšteg zdravlja organizma.

Redovno trenirajte, hranite se zdravo i redovno hidrirajte, a brigu o nezi svoje kože možete prepustiti Studiju Namaste.

Tu smo svakog dana za vas kako bismo vam pružili adekvatnu negu kože, preporučili odgovarajuće tretmane i organske preparate za negu. Neke od tretmana lica koje nudi Studio Namaste možete videti ovde, a možete nas posetiti lično radi daljih konsultacija i zakazivanja tretmana.

Budite PRIRODNO LEPI I NEGOVANI.

Vaš Studio Namaste!

Recommend
Share
Tagged in