Kako odabrati adekvatnu kozmetiku?

Odabir adekvatnih kozmetičkih preparata neophodan je korak u nezi koji će osigurati da vaša koža bude zdrava, negovana i zaštićena od štetnih uticaja spoljašnje sredine. Konkurencija kozmetičkih brendova na tržištu je velika, te posebno treba voditi računa o odabiru preparata, njihovom sastavu, ali i tipu kože kojem su namenjeni, posebno ukoliko se govori o problematičnoj koži.

Imajte na umu da je svačija koža drugačija i da samim tim drugačije raguje na kozmetičke sastave, pa ukoliko niste sigurni u to šta bi vašoj koži odgovaralo posavetujte se sa dermatologom ili drugim stručnim licem. Do tada, mi vam donosimo kratak vodič o pravilnom izboru kozmetičkih preparata.

Pratite stanje kože

Svaka koža pripada određenom tipu – suvom, masnom, kombinovanom i normalnom. Međutim, ne možete se u potpunosti voditi time, jer koža, pod uticajem spoljašnjih faktora poprima drugačiji izgled – u toku letnjih meseci može biti više masna ili postati suvlja u toku zime. Upravo iz tog razloga, treba pratiti stanje i u odnosu na to menjati preparate kako bi održali optimalan balans kože. U ovome će vam svakako pomoći konsultacije sa kozmetičarom ili dermatologom.

Dnevna i večernja rutina

Da li treba odstupati od utvrđene dnevne, odnosno večernje rutine? Apsolutno da, kada je to koži neophodno. Kada kažemo odstupati ne mislimo na izostanak jedne odnosno druge, već mislimo na dodavanje i izbacivanje nekih preparata iz iste. Bez obzira na kvalitet kozmetike koju koristite, ako primećujete da je stanje kože drugačije ili da se pojavljuju određene promene, savet je da prestanete sa utvrđenom rutinom, odnosno korišćenjem nekog proizvoda i potražite onaj koji će vašoj koži obezbediti ono što joj je u tom periodu potrebno.

Obratite pažnju na deklaraciju

Retko ko zaista obraća pažnju na deklaracije i ono što je sasvim razumljivo, malo kome su popisani sastojci poznati. Pre svega, treba znati da se lista sastojaka kreće od onih najzastupljenijih do onih manje prisutnih, pa se na dnu liste trebaju naći sastojci poput konzervansa i parabena čija koncentracija ne treba biti veća od 1%, ali i veštački mirisi koji nisu poželjni. U samom vrhu liste nalaze se voda, ulja ili alkoholi, dok sledeće mesto zauzimaju aktivni sastojci, antioksidansi i umirujući sastojci.

Ukratko, što je ova lista kraća, preparati su, često, bolji za našu kožu.

Ispravna upotreba kozmetike podrazumeva pravilno doziranje iste u momentima kada koža to zahteva. Onda kada pronađete aktivne sastojke koji su joj potrebni, kozmetički brend koji vam najviše prija i naučite da slušate potrebe svoje kože, ona će vam to svakako pokazati na najlepši način.

Pronađite nas na adresi Hadži Milentijeva 32/1, Beograd i zakažite svoj termin pozivom na brojeve 011/409-56-49, 069/265-64-99, 069/555-40-80. Ponudu tretmana možete pogledati OVDE.

Recommend
Share
Tagged in