Šta je celulit, kako nastaje i kako ga se rešiti?

Više od 45% žena provede u menopauzi jednu trećinu života. Ovoj dobi života žena ne pridaje se previše važnosti i prilično je zapostavljena tema, no tim Studija Namaste želi da Vas upozna sa temom kako prepoznati prve znake menopauze, kako ona nastaje i kako da prilagodite životne navike novom ritmu svog života.

Naša ideja vodilja jeste da Vas edukujemo, pripremimo i posavetujemo kako da se prilagodite menopauzi, koja svakako svaku ženu, pre ili kasnije, čeka.

Šta je celulit?

Celulit izgleda kao pomorandžina kora – ima otekline, kvrgice i neravnine. Pojavljuje se najčešće na butinama, gluteusu, stomaku, kolenima, u gornjem delu bedara, ali i na rukama. Nisu samo žene jedine sa ovim problemom , naprotiv, sve češće se javlja i kod muškaraca. Celulit nije samo estetski, već i funkcionalan problem. Takođe, celulit nije problem samo gojaznih osoba , naprotiv, često ga imaju i mršave osobe.

Kako nastaje celulit?

Celulit se stvara u vezivnom tkivu. Kada je u područjima sklonim celulitu usporen je proces metabolizma, nagomilavaju se voda i toksini, dolazi i do debljanja vezivnog tkiva, a time do stvaranja „pomorandžine kore“. Postoji tvrdi i meki celulit.

I faza – kapilarna mreža u dermu slabi, tečnost prodire u međućelijske prostore pa je koža nedovoljno snabdevena hranjivim materijama, kiseonikom i vodom, ali masne ćelije počinju da se grupišu. Na površini još uvek nema vidljivih znakova promena.

II faza – oštećenja su vidljiva. Jaka i pravilna mreža kolagenih i elističnih vlakana sada se menja. Grupe masnih ćelija iz hipoderma počinju da potiskuju “razrađeni” derm.

III faza – usled nedostatka gradivnih materija, sinteza kolagena i elastina je smanjena i derm se istanjuje. Skupovi masnih ćelija se probijaju u derm i oko njih se formiraju fibrozne mreže. Na površini kože su uočljive promene u vidu pomorandžine kore.

IV faza – ispupčenja i udubljenja na koži su upečatljiva, a nabiranjem se ističu čvorići tj. grupe masnih ćelija u tvrdom, fibroznom omotaču.

Glavni uzroci:

  • Usporen metabolizam
  • Loše navike u ishrani (i hrana i piće)
  • Predugo sedenje
  • Odsustvo fizičke aktivnosti
  • Telesna konstitucija
  • Nedovoljno uzimanje vode
  • Hormoni (posebno estrogen)
  • Genetika
  • Stres
  • Pušenje
  • Recite zbogom celulitu

Pre svega treba navesti veoma važne korake u borbi protiv celulita:

Odluka – veoma je važno da odlučite da krenete u proces eliminacije celulita, da budete istrajni i da se pridržavate saveta ili kako kažu “budete od karaktera”.

Ishrana – zaboravite na konditorske proizvode, suviše slanu i slatku hranu, grickalice, alkohol, gazirane sokove, pivo… i najvažnije – unosite puno vode (oko 2-3 litre dnevno, posebno kada ste u važi tretiranja celulita nekim tretmanom.

Fizička aktivnost – na početku anticelulit tretmana kada se govori o vežbanju preporučuje se isključivo brzo hodanje ili lagano trčanje u kombinaciji sa vežbama disanja, kako bi organizam dobio što veću količinu kiseonika koja je potreban za procese sagoravanja masnih ćelija a samim tim i celulita.

Anticelulit tretmani – Studio Namaste

Postoji više tretmana koje možete primenjivati odvojeno ili u kombinaciji. O ovim tretmanima možete se informisati na našem sajtu u okviru sekcije Mršavljenje i anticelulit tretmani ili nas pozvati ili posetiti lično i konsultovati sa našim timom i odabrati najbolji tretman eliminacije celulita za Vas!

Recommend
Share
Tagged in